Kovačevski: U utorak prva međuvladina sednica u Briselu - niko ne može i neće da pregovara o makedonskim identitetskim pitanjima

16.07.2022

17:36

0

Severnoj Makedoniji potrebno ujedinjenje "za novo sunce slobode, za građansku i evropsku državu".

Kovačevski: U utorak prva međuvladina sednica u Briselu - niko ne može i neće da pregovara o makedonskim identitetskim pitanjima
Dimitar Kovacevski Tan2022-7-16_145752216_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Konačno, danas imam čast da vam saopštim datum prve međuvladine sednice, koja će biti održana 19. jula u Briselu, izjavio je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski nakon što je Vlada donela odluku da podrži francuski predlog o ukidanju bugarskog veta i deblokadi pregovora o evrointegracijama Severne Makedonije.

- Niko ne može i neće da pregovara o makedonskim identitetskim pitanjima. Naš dosadašnji i budući rad još više će jačati naš identitet. Nastavljamo još snažnije da razvijamo zemlju, rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare, preneo je makedonski Plusinfo.

On je istakao da je Severnoj Makedoniji potrebno ujedinjenje "za novo sunce slobode, za građansku i evropsku državu".

- Na kraju, želim još jednom da vas ubedim da ćemo uspeti, da ćemo zajedno raditi i graditi jaku državu. Sa vama, za vas, u ime naših predaka, za današnje i buduće generacije, kazao je on.

Kovačevski je naglasio da je ponosan na to što danas u parlamentu nije bilo nijednog glasa "protiv" francuskog predloga.

- Koalicija je jaka i trajaće do redovnih parlamentarnih izbora 2024. godine. Videli ste da su predlog podržali i manji koalicioni partneri rekao je on.

Kovačevski je naveo da će ministar spoljnih poslova Bujar Osmani obavestiti danas Bugarsku o zaključcima i da će Protokol biti finalizovan.

- Što se tiče opozicije, mislio sam da će se VMRO-DPMNE zaista reformisati, ali vidim da se ni milimetar nije promenio od vremena Nikole Gruevskog. Neka VMRO-DPMNE objasni što je protiv unošenja Bugara u Ustav, dodao je premijer Severne Makedonije. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike