Skandal u Sobranju: Kovačevski govorio uz zvižduke, vuvuzele i ovacije, a ispred - demonstranti gađali parlament!

14.07.2022

17:18

0

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlada SDSM i DUI, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlamentarne partije

Skandal u Sobranju: Kovačevski govorio uz zvižduke, vuvuzele i ovacije, a ispred - demonstranti gađali parlament!
Sobranje - Copyright Printscreen / Youtube / Telma TV

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski nije danas uspeo da za skupštinskom govornicom kaže sve što je naumio, pošto su ga opozicioni poslanici non-stop prekidali i duvali u vuvuzele, tako da se skoro ništa od onoga što je hteo da kaže nije čulo, javlja makedonski sajt "Telma".

Sednica makedonskog parlamenta na kojoj poslanici raspravljaju o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta i nastavku pregovaračkog procesa za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU prekinuta je odmah nakon što je počela, ali je nastavljena posle podne.

Uprkos glasnim zvižducima, Kovačevski je nastavio da govori, a na kraju govora premijera su aplauzom i ovacijama pozdravili poslanici skupštinske većine, ali i pogrdnim povicima iz opozicije.

Premijer i ministri su potom napustili skupštinsku salu, a poslanici levice i VMRO-DPMNE su im nadenuli epitet "izdajnici".

Prethodno se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratila poslanicima i pozvala ih da podrže revidirani francuski predlog.

Dok je ona držala govor pred makedonskim poslanicima u Sobranju, ispred skupštinskog zdanja protiv francuskog predloga protestovale su hiljade ljudi.

Grupa demonstranata gađala je zgradu parlamenta kockama leda i jajima.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlada SDSM i DUI, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlamentarne partije.

Kovačevski je rekao poslanicima i građanima da je to istorijska sednica i da se odlučuje o temeljima Severne Makedonije.

- Razlog za današnju debatu je jedinstveni predlog Evropske komisije podnet na kraju francuskog predsedavanja kojim bi trebalo da se definiše početak pregovora sa EU. Pre samita EU u Briselu dobili smo set ideja, ali ne i zvaničan i formalan predlog. Za mene, vladu i koalicione partnere, za predsednika države i, siguran sam, za sve građane taj koncept nije bio prihvatljiv. I zato sam pred celokupnom evropskom javnošću rekao glasno, precizno i jasno "ne" - kazao je Kovačevski, prenela je agencija MIA.

On je pojasnio da je rekao "ne" zato što set ideja nije bio u saglasnosti sa skupštinskim i državnim konsenzusom.

- Rekao sam "ne", jer taj skup ideja nije garantovao status makedonskog jezika u pregovorima. Osnova nije bila dobra. Insistiramo na tome da niko ne može, nema pravo i neće da pregovara oko makedonskog jezika, posebnog istorijskog, kulturnog identiteta i privatnosti, bilo kada i iz bilo kog razloga.

Kovačevski je istakao da predlaže da se prihvati revidirani predlog i "nastavi dalje", sa zaštićenom prošlošću, stabilnom sadašnjošću i boljom budućnošću.

- Ovo radim ne zato što moram, ne zato što je lako, već zato što snažno verujem u ispravnost. Želimo da se borimo za sebe na pravi način. Budite sigurni u sebe i svoj identitet, bez kompromisa, uvek i u svakom trenutku, kao deo ujedinjene Evrope i deo mirnog i naprednog regiona - kazao je Kovačevski.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike