Novi skandali u Sobranju: VMRO-DPMNE i Levica napustili salu, usvojeni zaključci o prihvatanju francuskog predloga

16.07.2022

11:40

0

U prethodna dva dana rasprava se odvijala u veoma napetoj atmosferi, uz vuvuzele i zviždaljke poslanika opozicije dok su govorili poslanici SDSM

Novi skandali u Sobranju: VMRO-DPMNE i Levica napustili salu, usvojeni zaključci o prihvatanju francuskog predloga
Tan2022-7-16_145752719_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Makedonsko Sobranje je sa 68 glasova "za" usvojilo zaključke koji Vladi daju pravac i obavezuju je šta je to o čemu može da se pregovara u procesu integracija u EU. 

Uoči glasanja, skupštinsku salu napustili su poslanici VMRO-DPMNE i Levice, a predloženi zaključci dobili su podršku 68 poslanika.  

VMRO-DPMNE je najavila da će održati konferenciju za novinare.

Ovim je završena trodnevna burna rasprava u Sobranju o Informaciji o sadržaju francuskog predloga pregovaračkog okvira za pristupne pregovore Republike Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski
 

 

Poslanici se nisu izjašnjavali "za" ili "protiv" pregovaračkog okvira koji je predložila Francuska dok je predsedavala Evropskom unijom, već za zaključke koji Vladi daju pravac i obavezuju je šta je to o čemu može da se pregovara u procesu integracija u EU.

Sednici je prisustvovao i šef Delegacije EU u Severnoj Makedoniji Dejvid Gir.

Šef makedonske diplomatije Bujar Osmani je trećeg dana rasprave u parlamentu o francuskom predlogu uputio poruku da država mora da ide napred.

Varhelji i Mišel čestitali makedonskom sobranju

BRISEL, 16. jula (Tanjug) - Evropski zvaničnici pozdravili su izglasavanje vladinih zaključaka o nastavku pregovaračkog procesa o priključenju Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je glasanje u Sobranju koje, kako je poručio, daje vladi jasan mandat za početak prve međuvladine konferencije Severne Makedonije i EU.

"Radujemo se otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom", napisao je Varhelji na Tviteru.

Ovim povodom čestitke je uputio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i ocenio da je izglasavanje vladinih zaključaka u Sobranju "značajan korak" za Severnu Makedoniju i EU.

„Naša budućnost je zajednička i pozdravljamo vas raširenih ruku“, napisala je Mišel na Tviteru.

Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski
 

Izvestilac EU za Severnu Makedoniju Ilhan Čučuk je poručio da je makedonsko Sobranje napisalo istoriju za budućnost zemlje, čime su, kako je naveo, otvorena vrata za članstvo Severne Makedonije u Evropskoj uniji.

„Francuski predlog je usvojen sa 68 glasova za i time su konačno otvorena vrata za članstvo zemlje u Evropskoj uniji. Vreme je da krenemo napred!", napisao je Ćukuk na Tviteru.

U prethodna dva dana rasprava se odvijala u veoma napetoj atmosferi, uz vuvuzele i zviždaljke poslanika opozicije dok su govorili poslanici SDSM. 

Atmosfera je i juče bila tenzična, sa prozivkama i međusobnim optužbama poslanika vladajuće koalicije i opozicije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike