Hrvatska sve bliža Šengenu: Objavljeni prvi datumi kada će se ukinuti kontrole na granicama

29.06.2022

12:05

0

Autor: 24sedam

Ukidanje Šengena se uvek radi prilikom sezonskog pomeranja sata

Hrvatska sve bliža Šengenu: Objavljeni prvi datumi kada će se ukinuti kontrole na granicama
carina - Copyright ATA Images

Veće Evropske unije danas je predložilo da se od 1. januara 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. marta sledeće godine na aerodromima.

Za različite datume za ukidanje kontrola u vazdušnom saobraćaju postoje tehnički razlozi. Na aerodromima će biti potrebno promeniti izlaze, za avione koji dolaze i odlaze iz Hrvatske kako bi se putnici razdvojili, odnosno uputili na izlaze bez graničnih kontrola.

Ukidanje Šengena se uvek radi prilikom sezonskog pomeranja sata. Prvi takav datum u ovom slučaju je poslednja nedelja u martu sledeće godine.

Veće Evropske unije poslalo je danas nacrt odluke o punoj primeni šengenske pravne imovine u Republici Hrvatskoj u Evropski parlament, uz propratno pismo predsednici Parlamenta, Roberti Metsoli, u kojem se traži da dostavi mišljenje što je moguće pre.

Pixabay
 

Počeo proces odlučivanja o prijemu Hrvatske u Šengen

U predlogu odluke kaže se takođe da se od 1. januara 2023. ukidaju sva ograničenja za korišćenje Šengenskog informacijskog sastava (SIS). Procedura odlučivanja o pristupu Šengenu predviđa da se pre konačne odluke Veća EU zatraži mišljenje Evropskog parlamenta. To mišljenje za Veće nije obavezujuće, ali predstavlja proceduralni korak koji se ne može zaobići.

Veće Evropske unije pokrenulo je danas postupak donošenja odluke o primanju Hrvatske u šengensko područje, zatraživši od Evropskog parlamenta mišljenje koje je potrebno za konačnu odluku, piše Index.hr. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike