Skandal sa građevinskom mafijom "trese" Hrvatsku: Među osumnjičenima i jedan Srbin

29.06.2022

09:31

0

Vlasnici nekretnina pribavili su materijalna korist od oko 650.000 evra

Skandal sa građevinskom mafijom "trese" Hrvatsku: Među osumnjičenima i jedan Srbin
hapsenje stanovi prevara copy - Copyright Profimedia

Uprava za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala i istarska policija pokrenuli su istrage protiv 15 državljana Hrvatske, 10 državljana Slovenije i jednog državljanina Srbije, koji ima stalni boravak u Hrvatskoj, zbog sumnje da su počinili dela zloupotrebe položaja i moći, podsticanja i pomaganja u zloupotrebi položaja i moći, falsifikovanja službene ili poslovne isprave.

Osnovano se sumnja da je ova grupa od 2014. do 2019. godine, u Vodnjanu, protivno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, legalizovala nezakonito izgrađene zgrade ili zgrade koje će se tek izgraditi. 

Osumnjičena je i savetnica za prostorno planiranje i gradnju pri Upravnom odeljenju za komunalni sastav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana, jer je navodno, vlasnicima tih zgrada pribavila znatnu imovinsku korist povećanjem vrednosti nekretnina koja se ogleda u razlici vrednosti zemljišta bez izgrađenog objekta i s izgrađenim objektom.

Naime, sumnja se i da su, u razdoblju od 2015. do 2017. godine, u Vodnjanu, načelnik Upravnog odeljenja za komunalni sastav, prostorno uređenje i imovinske poslove Grada Vodnjana, kao i savetnica za prostorno planiranje i gradnju u istom Odeljenju, oboje postupali po zahtevima vlasnika nekretnina, legalizujući bespravno izgrađene zgrade u katastarskoj opštini Peroj, iako su bili svesni da se radi o zgradama koje ne mogu biti legalizovane.

Oni su, takođe, navodno koristili neispravnu dokumentaciju ili su ih sami izrađivali.

Na opisane načine vlasnici nekretnina pribavili su materijalnu korist od oko 650.000 evra.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike