Hotelijeri u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji očajni: Rusi i Ukrajinci masovno otkazuju letovanja

25.06.2022

20:05

0

Autor: 24sedam

Sankcije uključuju zabranu komercijalnih letova iz Rusije, blokiranje ruskih banaka iz međunarodnih platnih sistema, što otežava Rusima pristup gotovini u inostranstvu i zaplenu nekih nekretnina i jahti

Hotelijeri u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji očajni: Rusi i Ukrajinci masovno otkazuju letovanja
makarska-4181190_1280 - Copyright Foto:Pixabay

Nekada sveprisutni ruski natpisi duž crnogorske obale gotovo su nestali, jer su rat u Ukrajini i sankcije Rusiji udaljile turiste iz tih zemalja od jedne od njihovih omiljenih destinacija.

Odmarališta na Jadranu u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji, članicama NATO-a koje su se pridružile međunarodnim sankcijama protiv Rusije, osećaju odsustvo ruskih i ukrajinskih turista, što je veliki udarac za ekonomije tih zemalja.

Sankcije uključuju zabranu komercijalnih letova iz Rusije, blokiranje ruskih banaka iz međunarodnih platnih sistema, što otežava Rusima pristup gotovini u inostranstvu i zaplenu nekih nekretnina i jahti koje pripadaju ruskim oligarsima.

U crnogorskom odmaralištu Bečići, hotelijer Žarko Radulović kaže da će ove godine biti malo turista iz ove dve zemlje, iako hiljade Rusa i Ukrajinaca koji su pobegli od rata, iznajmljuju stanove na duži period, prenosi Rojters.

Međutim, hotelijeri kažu da ih nema dovoljno da nadoknade 380.000 Rusa koji su posetili Crnu Goru 2019. godine, a i troše daleko manje od turista.

Foto:Pixabay
 

Neki ruski turisti bi mogli da dođu preko Istanbula i Beograda, aerodroma koji su i dalje otvoreni za letove iz Rusije, rekao je Radulović i dodao da se nada da će posetioci iz Zapadne i Centralne Evrope, Izraela, pa čak i Saudijske Arabije nadoknaditi nedostatak. Turizam čini oko 20 odsto crnogorske privrede.

Svetska banka je prošlog meseca smanjila prognozu ekonomskog rasta Crne Gore za 2022. godinu za 3,6 odsto sa prethodnih 5 odsto zbog invazije.

Takođe je smanjena prognoza rasta za Zapadni Balkan koji čine Crna Gora, Albanija, Kosovo, Srbija, BiH i Severna Makedonija, na 3,1 odsto sa 4,1 dosto u januaru. Šest ekonomija poraslo je 7,4 odsto u 2021. godine, nakon slabih 3,2 odsto u 2020. godini.

U poslednjoj predpandemijskoj godini, susedna Hrvatska imala je ukupno 154.000 ruskih i 139.000 ukrajinskih turista. U 2021. godini, prema zvaničnim podacima, Hrvatsku je posetilo oko 145.000 turista iz svake zemlje.

U januaru i februaru ove godine, Hrvatsku je posetilo 12.000 Rusa, ali je tokom marta, aprila i prve polovine maja došlo samo oko 4.500 ljudi, što je mnogo manje nego inače.

U Albaniji, gde je turistički sektor nestrpljiv da se oporavi od posledica pandemije, bile su velike nade da će 2022. godina biti godina procvata. Ali rat u Ukrajini preti da to poremeti, rekao je Aurenc Hima, hotelijer iz primorskog letovališta Drač.

Foto:Pixabay
 

- Imali smo mnogo rezervacija od Rusa i Ukrajinaca, ali su otkazane -  rekao je on.

Kliton Gerdžani, predsednik Udruženja turoperatora i turističkih agencija, rekao je da je rat u Ukrajini uznemirio i potencijalne turiste iz baltičkih i skandinavskih zemalja, kao i Poljske i Nemačke.

- Oklevaju da rezervišu hotele u Albaniji. Možda će turisti iz ovih zemalja čekati do poslednjeg trenutka, u zavisnosti od toka rata - rekao je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike