U Hrvatskoj se pojavila nova, zaraznija podvarijanta omikrona: Da li im preti novi talas korone?

24.06.2022

16:35

0

Hrvatska danas ima 612 novoobolelih od korona virusa i četiri preminule osobe

U Hrvatskoj se pojavila nova, zaraznija podvarijanta omikrona: Da li im preti novi talas korone?
omikron - Copyright AP Photo/Jerome Delay

U Hrvatskoj su se pojavile nove zaraznije podvarijante omikrona i uzrokuju značajan porast broja novih slučajeva zaraze u poslednjoj sedmici, saopštio je danas Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ).

U situaciji kada su ukinute sve epidemiološke mere, virus se lakše širi, a nove podvarijante Ba.4 i BA.5 uspešnije zaobilaze imunitet stečen vakcinacijom, kažu u HZJZ-u o novom porastu broja novozaraženih.

Hrvatska danas ima 612 novoobolelih od korona virusa i četiri preminule osobe.

Podvarijante BA.4 i BA.5 zastupljene su u 15 odsto uzoraka poslatih iz Hrvatske na sekvenciranje u evropske laboratorije.

AP Photo/Rajesh Kumar Singh
 

Iz HZJZ-a poručuju da su, uprkos većoj virulentnosti novih varijanti, vakcinisanje osobe i dalje solidno zaštićene od težih oblika bolesti i hospitalizacije.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić ističe da se “situacija pomno prati”, ali ne isključuje mogućnost da će se aktuelni porast broja slučajeva nazvati novim talasom epidemije.

- Širenjem podvarijanti BA.4 i BA.5 postoji mogućnost da budu inficirani i oni koji su vakcinisani ili preležali, ali većinom se radi o blagim kliničkim oblicima koji prođu za dan-dva. Važno je da hronični bolesnici i dalje praktikuju epidemiološke mere i zaštitu, te ih i dalje pozivamo da se vakcinišu - rekla je Markotić u izjavi za Hinu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike