Na putevima Hrvatske će se od 1. jula saobraćajne kazne plaćati samo karticom

23.06.2022

15:47

0

Bezgotovinskim načinom plaćanja policija će smanjiti koruptivne rizike u svojim krugovima

Na putevima Hrvatske će se od 1. jula saobraćajne kazne plaćati samo karticom
Profimedia

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za saobraćajne prekršaje na licu mesta vozači u Hrvatskoj više neće moći plaćati gotovinom. Od tog datuma Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Sa tim ciljem, MUP Hrvatske nabavio je 600 POS uređaja, koji su raspoređeni po policijskim upravama u celoj Hrvatskoj. Posedovaće ih policijske patrole u vozilima, kao i na motociklima, ali će biti dostupni i na međunarodnim graničnim prelazima i u policijskim stanicama.

U toku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja.

Bezgotovinskim načinom plaćanja policija će unaprediti kontrolu i nadzor postojećeg sistema plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, ali će i uticati i na smanjenje koruptivnih rizika u policiji.

Policija POS uređaje za naplatu novčanih kazni već koristi na terenu, uz naplatu kazne u gotovini, dok od 1. jula mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopšte neće postojati.

Vozaču koji putem POS uređaja plati novčanu kaznu na mestu prekršaja uručiće se potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, kao i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Ukoliko građanin želi da plati novčanu kaznu na licu mesta ali to nije u mogućnosti da učini zato što nema karticu kod sebe, nema dovoljno sredstava na računu ili nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti Obaveštenje o počinjenom prekršaju.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: autonet.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti