Obrt u slučaju hrvatskog aviona: Stigao izveštaj iz Sarajeva - na trupu letelice nisu rupe od metaka!

23.06.2022

12:54

0

Oštećenje na avionu nije nastalo delovanjem vatrenog oružja

Obrt u slučaju hrvatskog aviona: Stigao izveštaj iz Sarajeva - na trupu letelice nisu rupe od metaka!
Profimedia

Rupe na trupu aviona Croatia Airlinesa koji je sinoć leteo iz Zagreba za Sarajevo nisu nastale od vatrenog oružja. Preliminarna istraga koju je zatražilo Tužilaštvo BiH pokazala je da na trupu letelice nema tragova baruta.

- Nakon sprovedenog uviđaja prema preliminarnim nalazima stručnih osoba, ne postoje indicije koje bi ukazale na zaključak da je oštećenje na avionu nastalo delovanjem vatrenog oružja. Prema stavu stručnih osoba oštećenje je prouzrokovano mehaničkim udarcem. Izvršenim analizama utvrđeno je da nema tragova barutnih čestica, niti drugih tragova koji bi ukazivali na projektil iz vatrenog oružja - objavili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

I rezultati preliminarne istrage na avionu Croatia Airlines-a, na kojem su uočena oštećenja nakon sletanja na aerodrom u Sarajevu, pokazali su da na oplati aviona nema tragova barutnih čestica, javio je ranije Jutarnji.hr.

Da podsetimo, avion Croatia Airlines-a koji je sinoć iz Zagreba sleteo na pistu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu ima oštećenja, a spekulisalo se da su ona nastala iz vatrenog oružja.

Pilot koji je upravljao avionom po dolasku na sarajevsku pistu je prijavio oštećenja na trupu aviona.

O slučaju je obavešteno Tužilaštvo BiH, a uviđaj na pisti sarajevskog aerodroma završen je.

Iz državnog tužilaštva su rekli da sigurnost putnika tokom leta nije bila ugrožena, a detaljnim pregledom utvrdiće se način oštećenja kao i sigurnost aviona za dalju vazdušnu plovidbu.

Za sada nije poznato gde je avion oštećen i kako je uopšte došlo do ovog incidenta.

Reakcija Croatia Airlines-a: Svi naši putnici i posada su sigurni

Iz Croatia Airlinesa su reagovali saopštenjem i kazali su kako je u toku policijski uviđaj.

- Nakon sletanja aviona Croatia Airlinesa Dash 8-Q400 koji je na redovnoj liniji Zagreb-Sarajevo juče uveče poleteo iz Zagreba te sleteo u Sarajevo u 22.50 sati, na trupu aviona uočena su oštećenja te se, u skladu sa uobičajenim procedurama nacionalnog avioprevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima. Trenutno je u toku policijski uviđaj koji ima za cilj utvrditi potrebne detalje vezane uz uzrok oštećenja, a o čemu ćemo, po njegovom završetku obavestiti javnost - saopštili su iz Croatia Airlines-a te dodali kako su putnici sigurni, prenosi 24sata.hr.

- Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dok se nacionalni avioprevoznik i u ovoj situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti. Oštećeni avion trenutno se nalazi na aerodromu Sarajevo, a svi putnici sa sinoćnjeg leta biće preusmereni drugim avionom na sledeći let na liniji Sarajevo - Zagreb - zaključili su iz Croatia Airlines-a.

Bonus video

24sedam TV

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti