Uočena opasna meduza u komšiluku! Ako letujete na Jadranskom primorju budite obazrivi (VIDEO)

20.06.2022

12:22

0

Zbog raspadanja, odnosno starenja meduzima nedostaju delovi tela ili su neprepoznatljive, ali i takve mogu da opeku

Uočena opasna meduza u komšiluku! Ako letujete na Jadranskom primorju budite obazrivi (VIDEO)
morska pluća Rhizostoma pulmo profimedia-0340468137 - Copyright Profimedia

Centar za istraživanje mora iz Rovinja, koji deluje u okviru hrvatskog Instituta "Ruđer Bošković", pozvao je građane na društvenim mrežama da prijave ako su negde videli meduze.

Posebno opasna meduza viđena je uz rovinjsku obalu, a navodno je reč o kompas meduzi, koja u dodiru s ljudskom kožom ostavlja bolan i dugotrajan trag. 

Portal Istrain objavio je fotografiju meduze s lovkama dugim oko jednog metra, a koja je viđena uz obalu na Škarabi. Iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković potvrdili su portalu da je riječ o kompas meduzi, odnosno o vrsti Chrysaora hysoscella.
-Poslednjih dana primamo učestale dojave o opažanju meduza uz obalu zapadne Istre - naveli su iz ovog centra.

Oni su potvrdili da su do sada identifikovane četiri vrste meduze: ušati klobuk (Aurelia solida), hidromeduza Aequorea forskalea, morska pluća (Rhizostoma pulmo) i gore pomenuta.

Profimedia
 

Navode da zbog raspadanja, odnosno starenja meduzima nedostaju delovi tela ili isu neprepoznatljive, ali i takve mogu da opeku ako se uznemiravaju pa treba izbegavati svaki kontakt s njima.


Savet je da se u slučaju uboda meduze područje ispere morskom vodom i pincetom pažljivo ukloni preostalo tkivo meduze. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje će samo pogoršati ubod.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike