Strasti se ne smiruju - Bugarska daje nove ultimatume Severnoj Makedoniji: "Ispunite ove tri tačke, pa da pričamo"

09.06.2022

14:20

0

Radimo zajedno da vidimo da li bi bilo moguće da EU bude garant za ove uslove - rekao je bugarski premijer

Strasti se ne smiruju - Bugarska daje nove ultimatume Severnoj Makedoniji: "Ispunite ove tri tačke, pa da pričamo"
petkov - Copyright AP Photo/Darko Vojinovic

Bugarska je postavila uslove za ukidanje veta koji blokira pregovore Severne Makedonije o pristupanju Evropskoj uniji i radi na tome da vidi da li Brisel može da garantuje da će ti uslovi biti ispunjeni, izjavio je danas bugarski premijer Kiril Petkov.

- Bugarska ima tri jasna uslova ukoliko želimo da vidimo napredak po pitanju Severne Makedonije. Radimo zajedno da vidimo da li bi bilo moguće da EU bude garant za ove uslove - rekao je Petkov novinarima, prenosi Rojters.

Varheji je, tokom četvrte posete Bugarskoj u poslednjih šest meseci, izrazio nezadovoljstvo zato što još uvek ne postoji rešenje za rešavanje zastoja oko planova za pristupanje Severne Makedonije EU.

- Bugarski saveznici iz EU i NATO zalažu se za sporazum koji bi ojačao evropsku perspektivu Skoplja na sledećem samitu EU kasnije ovog meseca i koji bi pomogao da se ograniči ruski uticaj na Zapadnom Balkanu usred rata u Ukrajini. Činjenica da se stalno vraćam, znači da ne postoji još uvek rešenje, što je veoma frustrirajuće - poručio je Varheji.

Profimedia
 

Sofija se zalaže za to da Severna Makedonija donese ustavne garancije koje štite prava tamošnjih Bugara, kao i da postigne napredak u nekim istorijskim sporovima.

Bugarska je 2020. godine odbila da odobri pregovarački okvir za članstvo Severne Makedonije u EU, zbog sporova oko istorije i jezika, podseća britanska agencija.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike