Voćari u problemu: Parazit napao šljive - grane se suše kao da ih je vatra spržila

05.06.2022

20:49

0

Vlasnici voćnjaka koji su izvršili prskanje nekim od insekticida pred cvetanje sada nemaju problema

Voćari u problemu: Parazit napao šljive - grane se suše kao da ih je vatra spržila
AgroTV Naša priča Glogonj kupus i šljive 26 - Copyright AgroTV

Vlasnici voćnjaka koji su izvršili prskanje nekim od insekticida pred cvetanje sada nemaju problema

Vlasnici brojnih šljivika u severnoj Bosni, a posebno na područjima Distrikta Brčko, Gradačca, Srebrenika, Gračanice, Doboj-Istoka, Modriče, Bosanskog Šamca, ovih dana suočavaju se s velikim problemima.

Navala parazita

Primetili su da se na nekim stablima šljive grane suše.

- Prvo se listovi saviju, a onda navali parazit, tzv. uvijalica, i grane se suše kao da ih je vatra spržila - govore voćari.

Nažalost, očekivanja šljivara nisu dobra te najavljuju da će prinosi na pojedinim parcelama biti prepolovljeni, a štete bi se mogle osetiti tek naredne godine. Tačan uzrok ovolikog broja parazita nije poznat stručnjacima.

- Šljive je ove godine, znatno gore nego ranijih godina, napala šljivina buba uvijalica. Ona se zimi ugnezdi, odnosno prezimi kao jaje, a u aprilu se izleže insekt veličine do dva milimetra, pa u maju i junu napadnu celo stablo. Vlasnici voćnjaka koji su izvršili prskanje nekim od insekticida pred cvetanje sada nemaju problema - kaže  poznati šljivar iz gračaničkog kraja Muhamed ef. Sinanović.

Nema problema

Kako je rekao Sinanović, prošla godina bila je prosečna po rodu šljive, pa je kilogram sirove šljive koštao od 1,5 do 2 KM. U svom voćnjaku on nema problema s ovim parazitima jer je proveo sve agrotehničke mere, a godišnje proizvede oko 80 do 100 tona kvalitetne šljive.

U sećanju 2013. godina

Šljivari iz ovog kraja još pamte 2013. godinu, kada je šljiva rodila kao nikad. Grane su se lomile od roda, koji je, usto, bio kvalitetan.

Bilo je slučajeva da voćari koji su imali velike šljivike nisu mogli pobrati rod, pa su šljivu delili besplatno, samo da ne propadne.

 

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Avaz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike