"Nećemo isporučiti hrvatske državljane Srbiji, to su nebuloze"

01.06.2022

16:17

0

Hrvatska državna tužiteljka Zlata Hrvoj Šipek izjavila je danas u saboru da sa premijerom Andrejem Plenkovićem još nije razgovarala o srpskoj optužnici za ratni zločin protiv četvorice visokih oficira Hrvatske

"Nećemo isporučiti hrvatske državljane Srbiji, to su nebuloze"
imovina profimedia-0687556041 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Hrvatska državna tužiteljka Zlata Hrvoj Šipek izjavila je danas u saboru da sa premijerom Andrejem Plenkovićem još nije razgovarala o srpskoj optužnici za ratni zločin protiv četvorice visokih oficira Hrvatske vojske, da je razgovor dogovoren i tvrdi da ima naznaka da je "Armija BiH ušla na teritoriju Hrvatske".

"Nebuloza" su navodi da će Hrvatska svoje građane izručiti Srbiji, rekla je Šipekova i dodala da saradnja u vezi sa ratnim zločinima u regionu ne funkcioniše, je, kako je navela, "BiH ne priznaje komandnu odgovornost, a Srbija sebi prisvaja nadležnost za ratne zločine u celom svetu".

To je, dodala je, za Hrvatsku neprihvatljivo.

- Odgovor nismo mogli dati jer ne znamo šta u toj optužnici piše. DORH je u Hagu godinama imalo oficire za vezu i prekopani su svi arhivi Haškog tribunala, u njima dokaza nije bilo. Da ih je bilo, Bramerc bi to sigurno obuhvatio optužnicom. O tome ne treba govoriti. Provodi se istraga, ali ne zbog toga, nego jer ima naznaka da je Armija BiH ušla na područje Hrvatske. Više od toga neću reći - rekla je Šipek.

AP/Darko Vojinović
 

 

Šipekova je to rekla tokom saslušanja na saborkom Nacionalnom veću za praćenje i provođenje Strategije za suzbijanje korupcije.

Šipek, međutim, nije objasnila kada se dogodio taj, mogući, upad snaga "Armije BiH" na hrvatsku teritoriju, niti o kakvoj je konkretnoj situaciji reč.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike