Ko je profesorka koja je šokirala fotkom dece s fašističkim pozdravom - nije joj prvi ustaški ispad

26.05.2022

17:19

0

Autor: 24sedam

Nives Romanjek, profesorka hrvatskog jezika Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu, objavila je fotografiju učenika koji je pozdravljaju fašističkim pozdravom

Ko je profesorka koja je šokirala fotkom dece s fašističkim pozdravom - nije joj prvi ustaški ispad
59882651_2439801556050123_2812058411749867520_n - Copyright Foto: Printskrin/Fejsbuk/Nives Romanjek HR

Nives Romanjek, profesorka hrvatskog jezika Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu, objavila je fotografiju učenika koji je pozdravljaju fašističkim pozdravom, dok ih ona oduševljeno posmatra. Maturanti su se u ustaškom maniru oprostili od srednjoškolskog obrazovanja, a profesorki Romanjek ovaki ispadi, kao ni njenim učenicima, nisu strani.

- Za dom spremna! (ako se nekima ne sviđa moj pozdrav, ne moraju biti među mojim prijateljima) - napisala je Romanjek u januaru 2015. i tome priložila vest o "starom hrvatskom pozdravu Za dom spremni". Nekoliko dana pre toga, šerovala je Thompsonovu pesmu “Bojna Čavoglave” s opisom “ZDS!”. Godinu ranije, u avgustu 2014., svojim je Fejsbuk prijateljima čestitala Dan pobede i domovinske zahvalnosti, sve zapečativši jednim zvučnim “ZDS!”.

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Nives Romanjek HR
 

 

ZDS joj je posebno drag

Kada je 2016. godine PU Šibensko-kninska protiv Marka Perkovića Thompsona podigla optužni predlog jer je izveo pesmu “Bojna Čavoglave” uz pozdrav ZDS na proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti, brodska profesorica je potpisala peticiju podrške pevaču. U tekstu peticije nadugo se i naširoko opravdava korišćenje “starog hrvatskog pozdrava”. Na internetu je, pak, dostupna i vijest iz 2015. o nastavljačima puta Ante Starčevića.

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Nives Romanjek HR
 

- Da taj put neće biti zaboravljen svedoči i 20-tak maturanata brodske Industrijsko-obrtničke škole, koji su, predvođeni prof. Nives Romanjek, dopredsednicom Podružnice HSP AS Slavonski Brod, učestvovali na ovogodišnjoj blajburškoj komemoraciji kao terenskoj nastavi u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja - stoji u tekstu sa SBPlus portala iz maja 2015. kojeg potpisuje Jerko Zovak.

"Reforma uz nauk Katoličke crkve"

Iz brojnih objava na društvenim mrežama, jasno se može iščitati da je profesorka u najmanju ruku simpatizerka Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, u čijim brojnim aktivnostima učestvuje. U doba parlamentarnih izbora 2016., piše i o kurikularnoj reformi čija je destrukcija od strane desnih vlasti već bila u poodmakloj fazi.

Profesorka piše kako “kurikularna reforma ne sme biti povod za dezintegraciju nacionalnih vrednosti”. Pa nastavlja o tome kako obrazovni sistem mora da integriše vaspitanje, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje “na temeljima tradicionalnih vrednosti hrvatskoga naroda, države i nauka Katoličke crkve”.

 

 

Gospođa se u to doba kritički osvrtala i na proces ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, za koji kaže da je bio “itekako ponižavajući, bolan, mukotrpan”. U objavi piše kako je, zbog zaštite nacionalnih interesa, neophodno povući sve službene osobe koje su radile u diplomatskim predstavništvima SFRJ. Godinu ranije, 2015. godine, na talasu migrantske krize, profesorica Romanjek piše o imigrantima.

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Nives Romanjek HR
 

 

Tvrdi, doduše, da se “ne radi više o imigrantima, već o velikoj seobi naroda koja će definitivno promeniti Evropu” pa na kraju pita “jesmo li spremni na to?”. “U vreme velike ekonomske i gospodarske krize, kad je više gladnih nego sitih, kad je više ostarelog stanovništva, kad više ne postoji srednji sloj…itd. jesmo li spremni na kulturološke promene”, pita se profesorica. A kada je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović preuzela pokroviteljstvo nad Bleiburgom, pohvalila je njenu “čvrstu desnicu”.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike