Ministarstvo osudilo ustaštvo maturanata u Slavonskom Brodu

26.05.2022

11:21

0

Podsticanje na nasilje i mržnju kažnjava se po nekoliko zakona u Hrvatskoj

Ministarstvo osudilo ustaštvo maturanata u Slavonskom Brodu
Zagreb Hrvatska zastave - Copyright AP/Darko Vojinović

Hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja najoštrije je osudilo slučaj maturanata u Slavonskom Brodu, koji su se fotografisali sa ustaškim pozdravom.

Maturanti Industrijsko-zanatske škole u Slavonskom brodu pozirali sa podignutom desnicom u znak pozdrava, obučeni u maskrine pantalone i crne majice na kojima je pisalo "za norijadu spremni", poput ustaškog pokliča "za dom spremni".

 

 

Ministarstvo je zatražilo da se rukovodstvo škole izjasni o ovom slučaju kako bi, kažu, dobili detaljnije informacije.

-U svakom slučaju, najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon izjašnjavanja škole preduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno tužilaštvo i policija učiniti isto, navodi se u saopštenju ovog resora.

U hrvatskom pravnom sistemu, podsećaju, podsticanje na nasilje i mržnju kažnjava se po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije, kao i Krivičnom zakonu za koji prekršajne, odnosno krivične prijave podnose Državno tužilaštvo i policija.

Učenici škole u Slavonskom Brodu pozirali su u ustaškom maniru u učionici, a sa njima je bila i profesorka hrvatskog jezika, koja je fotografiju objavila na Fejsbuku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike