Mitropolit Amfilohije je zaveštao sve: Skinite prokletstvo Crne Gore nastalo zbog crkve na Lovćenu

01.11.2020

08:46 >> 09:49

0

Autor: M. I.

Ništa sramnije nije moglo da se dogodi sa Crnom Gorom od toga što je učinjeno sa Svetim Petrom Lovćenskim Tajnovidcem, rekao je Amfilohije

Mitropolit Amfilohije je zaveštao sve: Skinite prokletstvo Crne Gore nastalo zbog crkve na Lovćenu
Copyright Tanjug/Mitropolija Crnogorsko Primorska

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije govorio je prethodnih godina da se prokletstvo sa Crne Gore neće skinuti sve dok se ne vrati Njegoševa crkva na Lovćenu. Ostaci Petra Petrovića Njegoša se od 1974. godine nalaze u mauzoleju podignutom po projektu hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele, u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena, a koja je oštećena za vreme Prvog svetskog rata, te potpuno uništena ’74, pa tu je tad dignut mauzolej.

Kako piše Telegraf, prema njegovim rečima Lovćenski Tajnovidac je pred upokojenje na stramcu svoga strica Svetog Petra Cetinjskog, Crnu Goru predao Svetoj Trojici, te dodao da se Sveti Petar Drugi potom popeo na Lovćen gde je i nakon upokojenja ponovo razapet.

– I danas su mošti njegove na raspeću. Eno ga utamničenog u onom zindanu paganskom, vapije svojim Crnogorcima da ga vrate u njegovu crkvu, da obnove Crkvu Svetog Petra Cetinjskog, njegovoga strica, da bi on skinuo prokletstvo sa Crne Gore – kazao je on.

On je naglasio da je Sveti Petar Drugi, kao što je stradao za vreme zemaljskog života, tako postradao i posle svoga upokojenja.

Pročitajte još: Preminuo mitropolit Amfilohije

– Ništa sramnije nije moglo da se dogodi sa Crnom Gorom i sa nama Crnogorcima od toga što je učinjeno sa Svetim Petrom Lovćenskim Tajnovidcem. Blaženog spomena Mitropolit Danilo je pokušavao da spreči taj zločin protiv Svetoga Petra i prvoga i drugoga, i groba njegovoga. Nije uspeo – podsetio je on.

– Čeka Crnu Goru i Crnogorce da ga vrate i ispune njegovo zavještanje jer je rekao: Ako me ne sahranite u ovom hramu prokleti bili. Prokletstvo njegovo je danas na Crnoj Gori. Što se sa Crnom Gorom danas događa je plod toga prokletstva Sv. Petra Lovćenskog Tajnovidca, koje će trajati sve dok se ne osvešta i ne vrati na Lovćen njegova crkvica, posvećena njegovom stricu Sv. Petru Cetinjskom, i dok se on ne vrati u nju saglasno njegovom blagoslovu.

Printscreen/Youtube, Телевизија Храм

Amfilohije je govorio i da je princ Mihailo Petrović, unuk kralja Nikole pokušavao da zaštiti grob Svetoga Petra Drugog, ali da ni on nije uspeo u tome.

Od 2013. povodom dvestagodišnjice njegovog rođenja, govorio je Amfilohije, pokušavamo da umolimo da se vrati njegova crkvica na Lovćen.
– Da se izvadi Sveti Petar iz tamnice i da se vrati u svoju crkvicu, onakvu kakvu je on bio podigao da se obnovi. Međutim, evo do danas on je utamničen. Ali, on i danas oko sebe sabira Crkvu Božiju i sve one koji su verni Hristu Bogu i koji ispovedaju jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu – govorio je Amfilohije.

Pročitajte još: Krivokapić: Amfilohijeva žrtva krajnji zalog za izmirenje Crne Gore

Amfilohije je ranije optuživao crnogorskog premijera Mila Đukanovića i policiju Crne Gore da „nastavljaju nasilje nad Crkvom, Mitropolijom crnogorsko-primorskom i ćivotom Svetog Petra Cetinjskog“ i „ponašaju još bezbožnije, još bespravnije, i pokušavaju da navuku prokletstvo na Crnu Goru“.

– Danas je gore i teže stanje za Crkvu Božiju u Crnoj Gori nego za vreme komunista, koji nisu radili što radi današnja vlast sa Milom Đukanovićem na čelu. Komunisti su ostavili crkve, ali nisu uvodili prokletnike da ih skrnave sa lažnim popovima, raspopima i skitnicama i vrše nasilje na Crkvom Božijom – govorio je mitropolit Amfilohije.

On je istakao da treba da se zna šta je Božije, a šta demonsko.

– Ovo nije ništa drugo nego zlo, koje je proisteklo iz istog onog duha koji se odriče svetoga Kosova i Metohije, koji priznaje lažne države, nepostojeće i na taj način se odriče od svega onoga što je bila Crna Gora kroz njenu istoriju. Odričući se Kosova i Metohije, istovremeno se odriče i ćirilice, koje više nema u Crnoj Gori. Odriče se naroda i svetinja svojih. Odriče se svega što je Crna Gora kroz istoriju podarila, ne samo Balkanu – pričao je Amfilohije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike