Crna Gora dobila novu vladu: Premijer Dritan Abazović!

28.04.2022

18:05

0

Autor: 24sedam

Abazović je istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba

Crna Gora dobila novu vladu: Premijer Dritan Abazović!
dritan abazović 2 - Copyright Lider URA-e Dritan Abazović Foto: Printscreen/YouTube/Crno na bijelo

Dritan Abazović glasovima većine poslanika izabran je za predsednika 43. Vlade Crne Gore.

Skupština Crne Gore je danas na Cetinju izabrala novu Vladu tri meseca nakon što je odlazećem kabinetu premijera Zdravka Krivokapića izglasano nepoverenje.

Za njen izbor i ekspoze mandatara Dritana Abazovića glasalo je 45 poslanika, protiv su bila tri poslanika Socijaldemokrata.

Vlada će biti manjinska, imaće 18 resora, četiri potpredsednika (ujedno i resorni ministri) i dva ministra bez portfelja.

Mandat vlade je ograničen na godinu dana. Predstavlja se kao „evropska vlada“ kojoj je prioritet ubrzanje na evropskom putu Crne Gore.

Ko su novi ministri?

Potpredsednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova je Jovana Marović, potpredsednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredu Vladimir Joković, potpredsednik Vlade zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, potpredsednik Vlade zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Ministar pravde je Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, ministar javne uprave mr Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvete Miomir Mijo Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministarka kulture i medija Maša Vlaović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović.

 

 

Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.

"Ne pristajem na podeljenu Crnu Goru"


On je kazao da je cilj Vlade da što pre zaživi vladavina prava, koja podrazumijeva izbor Sudskog saveta i ostalih aktera, a za šta je, kako je kazao, neophodan širi društveni koncenzus.

- Bezbednost građana i građanki najvažnija je u svakoj državi, zato će nam u fokusu biće borba protiv organizovanog kriminala i sa njima povezanih grupa koje deluju na teritoriji Crne Gore. Crna Gora je nedavno dobila dokument SOCTA koji je definisao ko su neprijatelji naše zemlje iz sfere organizovanog kriminala - naveo je Abazović.

Za ovu vladu, prema njegovim rečima,  nastavak auto puta Bar - Boljare, "uz pronalaženje povoljnih načina finansiranja je od velikog znacaja za celokupan ekonomski razvoj".

- Neophodno je od kraja ispitati sve eventualne probleme i sumnje koje su pratile ovaj infrastrukrturni prokjekat - rekao je Abazović i poručio da će ekonomsku politiku 43. Vlade determinisati dobra razmena misljenja o predloženim merama sa poslovnom zajednicom, sindikatima i NVO sektorom, pojedincima i svim zainteresovanim akterima crnogorskog društva.

Vlada će, prema njegovim rečima  uraditi sve da turistička sezona traje duže, "da turisti i njihova potrošnja budu povećani, kroz repozicioniranje turističkog proizvoda Crne Gore kako bismo postali destinacija održivog turizma", rekao je Abazović, i dodao da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj verskog turizma.

- Vlada će inicirati formiranje kancelarije za međunarodnu promociju Crne Gore, čija će uloga biti predstavljanje Crne Gore u inostranstvu, uz korišćenje različitih komunikacionih alata. Zadatak ove kancelarije biće i organizovanje učešća CG u međunarodnim manifestacijama, popu EXPO, gdje će se promovisati naša zemlja".

On je u predstavljanju ekspozea govorio i o položaju mladih, koji su, kako je rekao  naš najveći kapital. "Ali zbog lošeg odnosa preko 70 odsto mladih ljudi želi da napusti našu zemlju. Vlada će izraditi novu Strategiju za mlade za period od 2022 - 2026, izmeniti Zakon o mladima u cilju efikasnijeg normativnog i institucionalnog okvira za uspostavljanje omladinskih politika".

- Ovo je država velikih mogućnosti, koje neće biti iskorišćene sve dok ne naučimo da negujemo kulturu kompromisa. Zato ću voditi aktivan dijalog sa svim društvenim akterima u cilju poboljšanja atmosfere u društvu. Samo smanjenje polarizacije i pomirenje vode ka napretku. Ne pristajem na dve podeljene Crne Gore i svi se moramo boriti za jednu, jedinu građansku državu bez razlike i uz poštovanje svih različitosti  - kazao je on i dodao da je eliminisanje korupcije, najvažniji  zadatak koji je pred ovom generacijom lidera.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike