Spektakl u Jadranskom moru! Snimljen kit dugačak 20 metara: "Ceo život sam na moru, ali nikada ga tu nisam video"(FOTO)

25.04.2022

18:09

0

Autor: M. Vu.

Najverovatnije se radi o velikom severnom kitu, on je stalni stanovnik Sredozemlja, ali svakih nekoliko godina zna biti viđen i u Jadranu

Spektakl u Jadranskom moru! Snimljen kit dugačak 20 metara: "Ceo život sam na moru, ali nikada ga tu nisam video"(FOTO)
ocean-g103341a79_1280 - Copyright Foto: Pixabay

U subotu oko 15 sati moreplovac je snimio kita između Murtera i Opata koji je ulaz u Kornate.

Najverovatnije se radi o velikom severnom kitu, on je stalni stanovnik Sredozemlja, ali svakih nekoliko godina zna biti viđen i u Jadranu, rekao je dr. Tomislav Gomerčić iz Zavoda za veterinarsku biologiju

 

 

- Dug je oko 15 metara i dugo je kružio oko nas. Ceo život sam na moru, ali nikad kita tu nisam video. Gledao sam ga u okeanima, ali nikad između Murtera i Opata - rekao je Darko Turčinov koji je vozio brod za jednodnevne izlete na Kornate.

Dr. Tomislav Gomerčić iz Zavoda za veterinarsku biologiju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu rekao je kako se vrlo verojatno radi o velikom severnom kitu.

- Najverovatnije se radi o velikom severnom kitu. Svakih par godina zna biti viđen u Jadranu, ali je stalni stanovnik Sredozemlja. Dakle ima slučajeva da zalaze i do našeg Jadrana što nije preterano čudno, no s druge strane jest s obzirom da nije česti gost - kratko je rekao dr. Gomerčić.

Veliki severni kit je ugrožena  vrsta tapje zaštićen zakonom. Njegova prosečna dužina iznosi 20 metara, što je i veće nego ga je procenio čitatelj koji ga je snimio.

Snimak pogledajte klikom na LINK.

Prepoznatljiv po leđnoj peraji

Prof. dr. sc. Martina Đuras s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu takođe se slaže kako bi to mogao biti upravo veliki severni kit, a čemu u prilog najviše govori boja, način izranjanja i položaj leđnih peraje.

- Ta vrsta je vrlo tamna u području leđa što je vidljivo i iz snimke, i nema nikakvih posebnih boja. Na strani trbuha je bela odnosno svetlijih boja, dok se na snimku može videti i karakteristična trouglasta peraja koja se kod velikog severnog kita nalazi više straga na telu, pa istu možemo videti tek u onom zadnjem delu izrona - objašnjava profesorka Đuras, dodajući da se puno istraživanja nad ovom vrstom provodi na zapadnom delu Sredozemlja.

Foto: Pixabay
 

 

Kitovi u jadranskom moru nisu prizor koji možete očekivati pri bilo kojem odlasku na more. No plovidbom Jadranom, posebno ako odlazite u dublje more, povećavate šanse da ćete usput videti neke od lokalnih kitova.

Ako naiđete na njih u divljini, kontakt je najbolje svesti na minimum. Iako su kitovi, a posebice druželjubive životinje, ljudski utecaj može imati negativni utecaj na njihove dnevne rutine te može uzrokovati brojne probleme.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike