Crna Gora sa Albanijom zauzela neslavno mesto: Situacija alarmantna, podaci zabrinjavajući

12.04.2022

21:44

0

Neophodno preventivno delovanje

Crna Gora sa Albanijom zauzela neslavno mesto: Situacija alarmantna, podaci zabrinjavajući
plastične boce profimedia-0572879779 - Copyright Profimedia

Crna Gora je uz Albaniju najveći zagađivač Jadranskog mora plastikom, poručeno je na radionici Upravljanje plastičnim otpadom-Borba protiv zagađenja mora u Crnoj Gori.

Radionici, koju su organizovali Instrument za tehničku pomoć i razmenu informacija Evropske komisije-TAIEX i Opština Budva, su prisustvovali predstavnici javnih institucija, lokalnih samouprava, lokalnih javnih preduzeća i nevladinog (NVO) sektora uključeni u oblast upravljanja otpadom.

Pixabay
 

Direktor direktorata za ekologiju Ministarstva urbanizma i ekologije Crne Gore - Dušan Bugarin je poručio da 89 odsto otpada u more dolazi sa kopna, dodajući da je zato neophodno pristupiti izgradnji regionalnih deponija.

- Crna Gora ove godine očekuje usvajanje novog plana upravljanja otpadom i formiranje nadzornog organa koji če vršiti superviziju tretmana otpada u skladu sa inviranim zakonskim regulativama - kazao je Bugarin.

Slađana Gvozdenović Nikolić iz Instituta za biologiju mora je ukazala na zabrinjavajuće podatke o stepenu zagađenosti mikroplastikom, u istraživanju Instituta u saradnji sa kolegama iz Italije, Albanije i Hrvatske kroz fondove i instrumente EU.

Gvozdenović Nikolić je naglasila da je neophodno preventivno delovanje, kampanje podizanja svesti o smanjenju plastičnog otpada ali i o potrebi efikasnije međuopštinske i regionalne saradnje, kao i snažnijoj povezanosti državnih i lokalnih institucija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike