"Stisnuo sam majku da ućarimo neku paru, i rekao joj da ne završava premet go*netu žutom: Kako je Miloš Medenica "muljao"?

25.04.2022 | 18:07

Autor: 24sedam

Miloša Medenicu sumnjiče da je 2019. godine formirao tu kriminalnu organizaciju, čija “primarna delatnost” je bila šverc cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar

Copyright Foto: Printskrin/Jutjub

- Bio sam kume sad kod majke (Vesne Medenice) i rekao joj da ne završava više predmet onom go*netu žutom zetskom...i pitao je može li se ne daj bože završiti, ona je rekla da ne postoji jedan posto šanse da se završi ako ona ne urgira - napisao je Miloš Medenica 9. februara 2020. godine svom kumu Marku Vučiniću.

Nepunih mesec dana kasnije obavestio ga je, takođe preko poruke, da je “stisnuo” majku, tadašnju predsednicu Vrhovnog suda, da završava predmet - reviziju u korist kompanije "Fab live".

- Ja stisnuo kume majku za ‘Fab live’ da odmah ćarimo koju paru, ali predmet je kod sudije (Branimira) Femića, on se juče operisao od kancera, tako da se predmet neće brzo završavati - napisao je 4. marta Vučiniću.

To piše u spisima predmeta koji je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) pokrenulo protiv Miloša Medenice, njegove majke Vesne, Vasilija Petrovića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Ivane Kovačević, Marka Vučinića, Nikole Raičevića, Petra Milutinovića, Radomira Raičevića, Marka - Gige Popovića, Bojana Popovića, Steva Karanikića, Marijana Bevenje, Darka Lalovića i više NN lica.

Printscreen/YouTube/Gov.me
 

Primarna delatnost grupe: šverc cigareta

Miloša Medenicu sumnjiče da je 2019. godine formirao tu kriminalnu organizaciju, čija “primarna delatnost” je bila šverc cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar.

Njegova majka, navode u spisima SDT-a, prihvatila je članstvo u toj kriminalnoj organizaciji, odnosno, pristala je da sa pozicije predsednice Vrhovnog suda prikriva članove klana.

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković u dokumentaciji navodi da je zadatak Medenice bio da raspolažući informacijama i saznanjima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije, utiče da organizator i članovi kriminalne organizacije ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene carinske robe - cigareta, iznete iz Slobodne carinske zone Luke Bar.

Foto: Uprava carina
 

Takođe, njena uloga u krimi-grupi, bila je da se informiše o kretanju predmeta u Vrhovnom sudu:

- Da se upoznaje sa stanjem u spisima, da javlja organizatoru druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju... - piše u spisima SDT-a.

Imala kartu u jednom smeru

Medenica je uhapšena 17. aprila oko 22 sata, na Aerodromu Golubovci.

Granični policajci alarmirali su kolege da je nekadašnja vrhovna državna tužiteljka, koja je imala tzv. plavu poternicu krenula da napusti državu, sa kartom u jednom pravcu.

Pozlilo joj je još pre privođenja na saslušanje, a nakon što joj je specijalna tužiteljka Nataša Bošković prvobitno odredila zadržavanje do 72 sata hospitalizovana je u Kliničkom centru Crne Gore.

Noć nakon što joj je doskorašnja koleginica Suzana Mugoša odredila pritvor do 30 dana, pokušala je da izvrši samoubistvo.

Lekari treba da donesu odluku o tome da li će Medenica otići u Istražni zatvor u Spužu ili tokom pritvora biti na bolničkom lečenju.

Poruke sa Skaja otkrile sve

Tužioci su do dokaza o tome došli na osnovu komunikacije vođene preko kriptovane Sky ECC aplikacije, koju im je posredstvom međunarodne pravne pomoći dostavio EUROPOL.

- Osnovana sumnja proizlazi i iz komunikacije okrivljenog Miloša Medenice i člana kriminalne organizacije, iz kojih, između ostalog, proizlazi da je razgovarao sa Medenica Vesnom u vezi s ubrzanjem procesa u odnosu na ‘Cijevnu komerc’ i u odnosu na donošenje presude u njihovu korist - piše u spisima.

Kompanija, u čiju korist je Medenica nezakonito postupaka, u tom predmetu tužila se sa firmom Omorika d.o.o. i državom.

Taj maratonski spor trajao je godinama, a kompanija Petrovića vodila je spor sa državom i "Omorikom" tražeći odštetu od pet miliona eura sa kamatama od novembra 2008.

Oni su zemljište sa objektima kupili još 2000. nakon što su u katastru provjerili da se ono nalazi u vlasništvu beogradske firme. Pravosnažnom sudskom presudom zemljište mu je oduzeto 2008. i vraćeno firmi “Drina”, za koju se ispostavilo da je u vlasništvu firme iz Goražda.

Veće podgoričkog Višeg suda odbilo je žalbu branioca uhapšene Vesne Medenice, advokata Zdravka Begovića i odlučilo da nekadašnja predsednica Vrhovnog suda ostane u pritvoru.

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/04/01/64c4e9aeb45738d81958c68e/uhd/64c4e9aeb45738d81958c68e.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c68e",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/992681_th_1649931385.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Vijesti