Jedva je čekao: Komšić presrećan zbog Šmitovog poteza, ali "to nije dovoljno"!

12.04.2022

19:21

0

Šmit je ranije danas saopštio da je iskoristio Bonska ovlašćenja i poništio zakon o nepokretnoj imovini RS

Jedva je čekao: Komšić presrećan zbog Šmitovog poteza, ali "to nije dovoljno"!
Kristijan Šmit ata - Copyright Antonio Ahel/ATAImages.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS.

Komšić, koji je Šmita pre nekoliko dana pozvao da poništi, kako tvrdi, neustavni zakon RS ili odstupi s funkcije, rekao je da je visoki predstavnik izabrao da deluje.

- Između toga da postupi ili odstupi, Šmit je ipak odabrao da postupi, iako to nije dovoljno, jer mora da poništi sve antiustavne zakone, a ne samo antiustavni zakon o nepokretnoj imovini RS - kazao je Komšić.

Ambasada SAD: Međunarodna zajednica morala da reaguje

Ambasada SAD u BiH pozdravila je odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita da poništi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, ocenjujući da je vlast u Republici Srpskoj "jednostrano i antiustavno delovala po tom pitanju".

"Lideri u Republici Srpskoj su nažalost odbili da budu konstruktivni po pitanju državne imovine. Umesto toga odlučili su se na antidejtonsko, antiustavno i jednostrano delovanje", istakli su iz ambasade.

Ocenili su da je "odbijanje RS da dobronamerno deluje u državnim institucijama i da razgovara o državnoj imovini", kako su naveli, primoralo međunarodnu zajednicu da reaguje.

Šmit je ranije danas saopštio da je iskoristio Bonska ovlašćenja i poništio zakon o nepokretnoj imovini RS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je taj zakon 10. februara, a predsednica RS Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu u četvrtak, 14. aprila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike