Krivokapić: Bez Dritana ne bismo ni pričali o novoj vladi

06.11.2020

20:55

0

Mandatar za sastav vlade u Crnoj Gori Zdravko Krivokapić, gostovao je na NewMaxAdria televiziji i tom prilikom pričao o budućoj ekspertskoj vladi, izboru min

Krivokapić: Bez Dritana ne bismo ni pričali o novoj vladi
Copyright Foto: Printskrin/Tv Nova

Mandatar za sastav vlade u Crnoj Gori Zdravko Krivokapić, gostovao je na NewMaxAdria televiziji i tom prilikom pričao o budućoj ekspertskoj vladi, izboru ministara, kao i političkim prilikama u ovoj zemlji.

Krivokapić je na početku rekao da je danas uputio zahtev predsedniku Skupštine Crne Gore, kako bi u najhitnijem vremenu odgovorio zahtevu da organizuje skupštinu.

“Ja kroz svoj ekspoze i predloge ministara za buduću vladu, očekujem podršku koja je prirodna. Ako date 41 potpis i verujete tom mandataru, onda je na njemu da predloži najbolje rešenje, kako bi Crna Gora bila dovedena u ravan zemalja koje su deo Evropske unije”, rekao je mandatar Krivokapić.

Upitan o sedam stubova buduće vlade, među kojima su zelena ekonomija, digitalizacija, regionalna saradnja i unapređenje konkurentnosti, Krivokapić je kazao da to jeste program u cilju ulaska Crne Gore u EU.

“EU ima svojih pet stubova, a mi smo dodali još dva, sve u cilju da je dovedemo ka Evropskoj uniji”, nastavio je mandatar.

Krivokapić je rekao da ne bi govorio u listi koja je pobedila Mila Đukanovića.

Tanjug printscreen

“Demokratske promene zahtevaju reforme. Vi znate da je ova vlada najviše kritikovana pre nego što je sela u svoje fotelje. Bilo je i spinovanja. Ne znam ko je od tih političara učestvovao do sada u vlasti. Mi smo proučavali sistem funkcionisanja i za dva meseca napravili plan da buduću upravu u Crnoj Gori. Želimo da ukažemo naš orijentir da bez investicija i novih tehnologija ne možemo biti konkurentni”, naglasio je Krivokapić.

Upitan da li će Dritan Abazović biti ministar odbrane kao ekspertski ili neekspertski deo vlade, on je bio jasan:

“Teško da neko može biti ekspert u domenu odbrane, a da dolazi iz građanske orijentacije, a da nije imao dodira sa vojskom, mislim na sistem odbrane. Moj predlog, koji sam saopštio juče svima, je da je to gest jednog moralnog pristupa, gde je moja čast i pravda nalagala da ministar bude Dritan Abazović, jer je on jedini lider koalicije koji do sada nije spominjan do ovoga trenutka. To nije naišlo na blagonaklon kod ostatka opozicije, pa sam ja to mesto još uvek ostavio otvorenim”,rekao je Krivokapić i dodao:

Youtube printscreen

“Smatram da je vrlo moralno, iako možda neprijncipijelno u odnosu na postavljene principe od petka, da mesto ministra odbrane pripadne Dritanu Abazoviću, jer da nije bilo njegove koalicije ‘Crno na bijelo’ mi danas ne bismo ni pričali o novoj vladi”.

On je naglasio daje Crna Gora mala zemlja, te da je predloženi broj ministarstava sasvim dovoljan.

“Naš prvi problem je borba protiv kovida i život sa njim. Želimo da napravimo neki sistem koji je blizak Švedskom, tj koji su to preduslovi da se napravi model da celo društvo bude imuno na kovid. Mi ćemo pokušati da testiramo sve naše građane, da dobijemo sliku da vidimo koliko ljudi je preležalo virus, a da to oni i ne znaju”, kazao je Krivokapić.

Upitan šta će se desiti ukoliko njegova vlada ne dobije poverenje, Krivokapić je bio jasan.

Lider URA-e Dritan Abazović Foto: Printscreen/YouTube/Crno na bijelo

“To je najgora varijata, ali 41 glas je jedina mera podrške. Ako ovu vladu ne izglasa skupština, kreće sledeća procedura, ali mislim da to građani ne žele. Ja sam svestan svih mogućih posledica. Tražio sam 200 dana da me niko ne ne napada, ja sam uradio šta je sve do mene. Na političarima je sada da kažu šta žele. Ja se bavim budućnošću, ne interesuje me ni prošlost, a ni zasluge”, kazao je Krivokapić.

On je rekao da bi voleo da najbolja saradnja u regionu bude upravo između Crne Gore i Srbije.

“Te veze su tradicionalne i prijateljske, pa treba da ih negujemo. Da li su ti odnosi najbolji, to ne bih mogao da kažem. U svakom slučaju, Crna Gora je najbliža Srbiji, a naši odnosi ne treba da zavise od pojedinaca”, zaključio je Krivokapić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Nova.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike