Iz Save izvađeni ostaci nepoznatog stvorenja: Ribar zapanjen, veruje da je pronašao lobanju (FOTO)

26.12.2020

14:42

0

Autor: J.B.O.

Iz Save izvađeni ostaci nepoznatog stvorenja: Ribar zapanjen, veruje da je pronašao lobanju (FOTO)
Pixabay

Iskusni ribolovac iz Bok Jankovca kod Gradiške u Republici Srpskoj Željko Barišić izvukao je iz Save ostatke za sada nepoznatog stvorenja. Barišić veruje da je pronašao lobanju.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, lobanja je izvađena na području Mačkovca, oko pet kilometara nizvodno od Gradiške, sa dubine od oko 20 metara.

Svi su ostali zapanjeni, kada su videli do sada neviđene ostatke životinjske glave.

– Ovde su ostaci rogova, pa čovek može pomisliti da je ovca, koza ili nekakvo rogato stvorenje. Ali evo i kljova, koje su bile dugačke. Ne može biti ni divlja svinja, jer svinje nemaju rogove, a i lobanja svinje bi za ovolike kljove trebalo da bude mnogo veća – rekao je Barišić.

Dok on i njegovi prijatelji nagađaju o kojoj životinji se radi, mereći od oka starost lobanje hiljadama godina, stručnjaci su obazrivi.

​Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška i ekspert za podvodnu muzeologiju Bojan Vujinović oprezno je procenio da bi moglo da se radi o lobanji jelena ili možda neke praistorijske životinje.

– Mislim da je 99 odsto na slici deo kičmenog stuba, početak ili kraj, samo nisam siguran koje životinje, praistorijskog mamuta ili jelena. Ništa bez detaljnog pregleda, vrlo brzo ćemo biti precizniji – kazao je Vujinović.

Zanimljivo je da su se u šupljinama pojavili sedimenti koji potvrđuju da se zaista radi o starom delu skeleta. Posebno su zanimljive dve izrasline, koje podsećaju na oči, što čitavoj kosti daje veoma mističan izgled.

Barišić je najavio da će, čim proslavi Božić, razrešiti misteriju uz pomoć stručnjaka iz Zavičajnog muzeja Gradiška. Do tada će o ovoj lobanji svoja mišljenja dati mnogobrojni lovci i ribolovci.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi