Skandalozna provokacija na HRT-u! " Dok smo mi imali kulturu, Srbi su imali neke gusle, rakiju i prasetinu (VIDEO)

10.02.2022

06:33

0

Potpredsednik Matice hrvatske Mario Jareb je govorio o navodnom srpskom prisvajanju dubrovačke književnosti

Skandalozna provokacija na HRT-u! " Dok smo mi imali kulturu, Srbi su imali neke gusle, rakiju i prasetinu (VIDEO)
jareb - Copyright printscreen/HRT

U emisiji HRT-a gostovali su potpredsednik Matice hrvatske Mario Jareb i Dubravka Brezak Stamać iz Društva hrvatskih književnika.

Potpredsednik Matice hrvatske Mario Jareb još jedan je u nizu koji je optužio Srbiju da, kako tvrdi, prisvaja hrvatske književnike uz tvrdnju da je Dubrovnik uvek bio i jeste "meta tih velikosrpskih prisezanja".

Jareb je na početku govorio o 180. godišnjici ustanove čiji je potpredsednik, a potom se osvrnuo na nastojanja Matice hrvatske da očuva hrvatski jezik u Jugoslaviji.

On je rekao da je pre pedeset godina postojala "opšta opasnost po hrvatski jezik", jer je "sve više guran pod srpsku verziju navodnog zajedničkog jezika".

"Kada pogledate knjige iz tog vremena, vidite da je to sasvim drugi jezik, a kada danas uključite srpske medije, vidite da više liči na taj jezik nego na hrvatski", rekao je Jareb.

Dubravka Brezak Stamać je ocenila se politika često bavila jezikom i da je to nevolja i ocenila da više nikome ne treba dokazivati da su srpski i hrvatski jezik dva različita jezika. Apelovala je na srpske pisce da dignu glas i kažu da je to posezanje za hrvatskim književnicima nepotrebno, prenosi Jutarnji list.

Jareb je govorio i o navodnom srpskom prisvajanju dubrovačke književnosti.

"Reč je, jednim izrazom, o takozvanoj srpskoj Atini, kako neki tamo vole da kažu. Dubrovnik je oduvek bio i jeste meta ovih velikosrpskih zaklinjanja, kao i dubrovačke književnosti kao jednog od najvećih tekovina hrvatske kulture, s obzirom da u to vreme Srbi mogu imati gusle, rakiju i prasetinu, nemaju ništa slično da ih klasifikuju. među ostalim evropskim narodima i onda vole da uzimaju dubrovačku kulturu“, rekao je Jareb i nastavio:

"Kad im treba, idu tenkovima i topovima, videli smo to u Domovinskom ratu. Oni ne razmišljaju previše o tome i treba da budu na toj evropskoj kulturnoj mapi i da mogu da kažu da su bili deo nje.

 

 

Na pitanje voditelja - koji je i sam komentarisao položaj hrvatskog jezika u Jugoslaviji rekavši da je Vuk Karadžić tvrdio da su "svi štokavci Srbi - da li je to falsifikovanje istorije, Jareb je rekao:

- Vi ne možete Srbiju prisiliti da odustane od toga. Dobar put bi bio da se naša kultura predstavlja na stranim jezicima. Vi vani imate puno neinformisanih ljudi, pa da mogu razumeti što se tu događa, rekao je Jareb.

Ovo gostovanje izazvala je reakciju i na društvenim mrežama.

"Odavno nisam video ništa tako skandalozno u programu HRT-a kao što je Jutarnji tečaj Dobro jutro Hrvatske na temu hrvatskog jezika i zakona o jeziku! Nije bilo toliko šovinizma, nacionalnog ekskluzivizma i jeftinog jezičkog populizma 90-ih. Sramota za urednike i voditelje ", rekao je jedan korisnik.

Nedavno je Hrvatski institut za jezik i jezikoslovlje oštro kritikovao zvanični Beograd da, kako tvrdi, prisvaja dubrovačku književnost.

Naveli su da je zakonskim rešenjima Beograda dodatno učinjen "agresivan korak" posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom.

Institut je reagovao na nedavno usvojeni Zakon o kulturnom nasleđu, u kojem se navodi da izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno sa 1867. godinom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike