Hiljade Slovenaca preti da će izaći na ulicu: Vlada neće da odgovori na zahteve građana

09.02.2022

21:52

0

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru nezadovoljni su odlukom slovenačke Vlade koja je posebnim zakonom i u dogovoru s lekarskim sindikatom odobrila veća primanja za oko 7.000 lekara u javnom zdravstvu

Hiljade Slovenaca preti da će izaći na ulicu: Vlada neće da odgovori na zahteve građana
city-g371bfbbef_1280 - Copyright Pixabay

Slovenački sindikati zaposlenih u javnom sektoru zapretili su danas štrajkom ako Vlada do iduće nedelje ne odgovori na njihove zahteve za povećanje plata.

Kako su na konferenciji za novinare rekli Branimir Štrukelj i Jakob Pocivavšek, koji te sindikate zastupaju u pregovorima s Vladom, do sada nisu dobili odgovore na iznete predloge, koje očekuju najkasnije do utorka.

Najavili su da će u suprotnom organizovati glasanje članstva o pokretanju štrajkačkih aktivnosti, prenosi Hina.

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru nezadovoljni su odlukom slovenačke Vlade koja je posebnim zakonom i u dogovoru s lekarskim sindikatom odobrila veća primanja za oko 7.000 lekara u javnom zdravstvu.

Zakonom potvrđenim krajem 2021. godine njima je garantovano napredovanje za šest platnih razreda u inace jedinstvenom sistemu plata za javni sektor, što praktično znaci da bi lekarima plate porasle za gotovo 25 odsto.

Njihov sindikat Fides već godinama traži da se plate lekara izuzmu od sistema plata u javnom sektoru, jer smatra da su potplaćeni.

Na Vladinu odluku su prvo reagovali u sindikatu zaposlenih u socijalnim ustanovama i zdravstvenoj nezi, navodeći da su razočarani što ih je Vlada zanemarila i zatražili povećanje plata za šest platnih razreda, a najavili su i štrajk upozorenja za 16. februar.

Odgovarajući na zahteve ostalih sindikata o povećanju plata, ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik rekao je da ne može da prejudicira, ali da smatra kako bi oni bili neodrživi za planirane javne finansije jer bi povećali javnu potrošnju za milijardu evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike