Pada li Abazović ili Vlada? Skupština Crne Gore danas o smeni Dritana, a u petak o poverenju Krivokapićevoj vladi

03.02.2022

07:20

0

Poslanički klub DPS će o prisustvu i glasanju na svakoj sednici odlučivati posebno, shodno razvoju političke situacije

Pada li Abazović ili Vlada? Skupština Crne Gore danas o smeni Dritana, a u petak o poverenju Krivokapićevoj vladi
Dritan Abazović - Copyright Youtube/MINA printscreen

Skupština Crne Gore danas odlučuje o predlogu premijera Zdravka Krivokapića o smeni potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, nakon što je njegov GP URA pokrenuo inicijativu za formiranje manjinske vlade.

- Skupštini Crne Gore podneo sam inicijativu za smenu Dritana Abazovića i predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za novog potpredsednika Vlade Crne Gore. Evropa sad! Za zdravu Crnu Goru - napisao je 19. januara Zdravko Krivokapić.

 

 


Još se, međutim, ne zna da li će Skupština imati kvorum za odlučivanje o Abazovićevoj smeni. Skupština DPS, naime, tek treba da odluči da li će učestvovati na sednici.

Poslanički klub DPS će o prisustvu i glasanju na svakoj sednici odlučivati posebno, shodno razvoju političke situacije, saznaje Portal RTCG.

Iz DF-a su najavili prisustvo na sednici i da će glasati za smenu Abazovića, dok iz Demokrata poručuju da, ako bude sednice, oni neće glasati za smenu potpredsednika Vlade. Za smenu neće biti ni poslanici SNP, jer će u petak, kažu, vada svakako pasti.

Da li će današnjoj sednici prisustvovati, poslanici GP URA nisu želeli da otkriju za TVCG, a neizvesno je i da li će doći sve opozicione partije.

Podgoričke "Vijesti" navode da je malo izvesno da će Skupština Crne Gore na današnjoj sednici razrešiti Abazovića, a pitanje je i da li će poslanici uopšte raspravljati o tom predlogu.

Krivokapićeva inicijativa ima podršku 14 poslanika Demokratskog fronta (DF) - bez Pokreta za promjene (PzP) - i jednog poslanika Radničke partije (RP), pa su im za smenu Abazovića potrebni glasovi opozicionih kolega, od kojih neki, prema nezvaničnim najavama, danas možda neće ni biti u plenarnoj sali.

Sudeći po njihovim poslednjim javnim istupima, prioritet im je smena Vlade, o čemu će se odlučivati već u petak. I za razrešenje Abazovića i za "pad" Krivokapićevog kabineta potreban je 41 glas.

Da li će se danas raspravljati o Abazoviću, zavisiće od toga da li će biti kvoruma za vanrednu sednicu (takođe potreban 41 glas) i da li će poslanici podržati dnevni red s tom tačkom.

Dok neki najavljuju da će glasati za Abazovićevu smenu, drugi još ne saopštavaju da li će biti u plenumu i da li će podržati dnevni red.

Sa druge strane, analitičari smatraju da će Vlada Crne Gore definitivno pasti, jer predlog za izglasavanje nepoverenja ima dovoljan broj poslaničkih glasova, piše RTCG.

Politički analitičar Dragiša Janjušević kaže da je izvesno da će aktuelnoj vladi biti izglasano nepoverenje. Veruje, međutim, da su političari spremni za dogovor o onome što će uslediti.

- Mislim da će upravo taj imperativ traženja izlaska iz krize primorati sve aktuelne činioce u parlamentarnom životu da sednu za sto i da se dogovaraju, da nađu rešenje koje će relaksirati naše društvo i naš građanski ambijent - kaže Janjušević.

Smirivanju tenzija u društvu bi, veruje Janjušević, mogla doprineti i ostavka premijera.

- Ostavka premijera Krivokapića relaksirala bi taj ambijent, jer kako se primiče dan glasanja o nepoverenju Vladi, mislim da se ta tenzija pomalo diže - smatra Janjušević.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike