Mitropolit Joanikije: Nećemo svoj narod ovde u Crnoj Gori deliti na Srbe i na Crnogorce!

30.01.2022

18:22

0

"Nek se izjašnjava ko kako hoće, mi smo braća i mi smo jedno"

Mitropolit Joanikije:  Nećemo svoj narod ovde u Crnoj Gori deliti na Srbe i na Crnogorce!
Copyright Mitropolit Joanikije Foto: Mitropolija.me

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je jutros sa sveštenstvom službu u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, poručujući da će crkva, budući da je na prvom mestu sa Hristom, biti i sa svojim narodom.

U liturgijskoj besedi mitropolit Joanikije kazao je da kao narod ne pamtimo laka vremena.

- Nikad nije bilo lako. Pamtimo neka vremena koja su bila izuzetno teška. Čitamo iz istorije kako su naši preci svedočili veru i u najtežim vremenima, kako su mnogi stradali za veru. Treba biti spreman da se ide sa Hristom i za Hristom do kraja, ako treba i na Hristovu Golgotu. A ko nema Hristovu Golgotu upisanu u svoje srce i u svoju dušu taj još ne zna šta uopšte znači biti hrišćanin - poručio je Joanikije, navedeno je na sajtu Mitropolije.

On je naglasio da će crkva, budući da je na prvom mestu sa Hristom, biti i sa svojim narodom.

- I neće deliti svoj narod, neće gledati svoj narod kroz stranke, ko kojoj stranci pripada, nećemo svoj narod ovde u Crnoj Gori deliti na Srbe i na Crnogorce. Nek se izjašnjava ko kako hoće, mi smo braća i mi smo jedno. I to zaveštanje imamo od naših otaca da čuvamo međusobnu ljubav i da čuvamo jedni druge - istakao je mitropolit Joanikije.

Objasnio je da na taj način čuvamo i biće crkve i biće naroda, zaveštanja naših predaka i svetinje.

- Od deoba neće biti dobro ništa nikome. Naravno, poštujemo sve i poštujemo svačiju službu. Moraju da postoje i stranke i politika, naša politika je to da smo sa Hristom, da smo na Hristovom putu, da smo sa svojim narodom i da ne delimo svoj narod - rekao je mitropolit Joanikije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTCG

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike