"Novinsko dno dna": Hrvatskom uredniku zbog monstruozne naslovnice godinu dana zatvora!

26.01.2022

18:59

0

Nepravosnažna osuđujuća presuda Marijačiću za povredu privatnosti deteta prva je takva presuda novinaru u Hrvatskoj

"Novinsko dno dna": Hrvatskom uredniku zbog monstruozne naslovnice godinu dana zatvora!
Screenshot_4 - Copyright Printscreen / Youtube

Ivica Marijačić, direktor, glavni urednik i novinar "Hrvatskog tjednika" iz Zadra, osuđen je na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela povreda privatnosti deteta. 

Marijačić je zločin počinio objavljivanjem teksta i fotografija maloletne žrtve grupnog seksualnog zlostavljanja, silovanja i drugih radnji protiv polne slobode, na naslovnoj strani svog nedeljnika u oktobru 2019. 

Reč je o događaju od pre tri godine koji je šokirao hrvatsku javnost, a za njega je pravosnažno optuženo sedam mladića iz okoline Zadra, kojima se sudi na Županijskom sudu u Zadru. 

 

Nepravosnažnom presudom Opštinskog suda u Zadru Ivica Marijačić prooglašen je krivim za krivično delo protiv braka, porodice i dece - povreda privatnosti deteta. 

Sudija Ana Zrilić presudila je da je Ivica Marijačić 23.10.2019. objavio je na svom Fejsbuk profilu najavu sadržaja hrvatskog nedeljnika pod nazivom "Šokantna istina - Izmišljen slučaj silovanja kod Zadra". 

Marijačić je ovim saopštenjem u 7.16 objavilo fotografiju naslovnice nedeljnika na kojoj su tri slike maloletnice u kupaćem kostimu zajedno sa punoletnim osobama koje su prijavljene da su počinile više krivičnih dela protiv polne slobode na njenu štetu.

Marijačić je istu fotografiju naslovnice nedeljnika koristio kao sliku svog profila, a sutradan, 24. oktobra 2019. godine, kao glavni urednik "Hrvatskog tjednika", u štampanom broju 787, objavio članak pod naslovom "Šokantna istina - Izmišljen slučaj silovanja kod Zadra", na kojoj je bila fotografija deteta žrtve. 

Sud je utvrdio da je objavljivanje navedenih fotografija deteta žrtve omogućilo njihovu dalju distribuciju i učinilo ih dostupnim većem broju lica. 

 

Prema presudi, takvo postupanje izazvalo je osećanje ugroženosti, uznemirenosti i šoka kod deteta žrtve, što je dovelo do značajnog pogoršanja njenog zdravlja i psihijatar je prepisao terapiju. 

Marijačić je stoga izneo i preneo nešto iz ličnog života deteta, objavio fotografiju deteta suprotno propisima i otkrio identitet što je kod izazvalo uznemirenost, a na opisani način ugrozilo dobrobit deteta.

Krivično delo je izvršeno putem štampe i računarske mreže, zbog čega je postalo dostupno većem broju lica, a Marijačić ga je izvršio u obavljanju profesionalne delatnosti. 

Nepravosnažna osuđujuća presuda Marijačiću za povredu privatnosti deteta prva je takva presuda novinaru u Hrvatskoj.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike