Šta stoji u pismu koje je patrijarh Porfirije dobio od Zdravka Krivokapića? Otkriveni detalji!

20.01.2022

16:35

0

U prvobitnoj verziji Nacrta ugovora, navodi se, koristi se pojam "sudska istraga", pored činjenice da u Crnoj Gori već desetak godina istraga nije u nadležnosti sudova, već tužilaštva

Šta stoji u pismu koje je patrijarh Porfirije dobio od Zdravka Krivokapića? Otkriveni detalji!
Patrijarh Porfirije - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je ranije da je odgovorio patrijarhu SPC Porfiriju na pismo u vezi sa usaglašavanjem Temeljnog ugovora, a portal Rado televizija Nikšić otkriva detalje i navodi da izmene koje je predložila vlada doprinose unapređenju kvaliteta dokumenta, kako on kasnije ne bi mogao da bude osporavan u celini, ili u pojedinim delovima.

Premijer Zdravko Krivokapić je, kažu, u pismu patrijarhu Porfiriju, dao obrazloženje vladinih predloga za izmene prvobitnog Nacrta temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), a te izmene se odnose na potrebu usaglašavanja pojedinih odredbi ugovora sa pravnim sistemom Crne Gore, kao i na dodatna terminološka pojašnjenja određenih rešenja.

U prvobitnoj verziji Nacrta ugovora, navodi se, koristi se pojam "sudska istraga", pored činjenice da u Crnoj Gori već desetak godina istraga nije u nadležnosti sudova, već tužilaštva.

Printscreen / Youtube
 

Ukazano je, dodaje se, da korišćenje termina „mere bezbednosti” u prvobitnom Nacrtu ugovora nije kompatibilno sa određenjima iz Krivičnog zakonika Crne Gore, imajući u vidu način na koji je definisan taj institut.

Pored toga, kada je u pitanju određivanje strana potpisnica ugovora i uslova za građenje objekata verskih zajednica u Crnoj Gori, ukazano je da u prvobitnom Nacrtu ugovora rešenja nisu u saglasnosti sa važećim članovima 10 i 42 stav 4 Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Premijer, kažu, u pismu patrijarhu Porfiriju ukazuje na potrebu dorade odredbe ugovora koja se tiče posebne zaštite imovine Crkve, a koja ujedno predstavlja i kulturnu baštinu države i upućuje se na primenu Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

U odnosu na pitanje restitucije crkvene imovine, u pismu se navodi da je predloženim izmenama taj deo ugovora izjednačen sa rešenjima iz ugovora koji su potpisani sa drugim verskim zajednicama u Crnoj Gori.

Premijer je, dodaje se, u pismu izrazio spremnost da se proces usaglašavanja završi u najkraćem roku, kako bi Temeljni ugovor sa SPC bio potpisan, prenosi portal RTNK.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTNK

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike