Korona diktira način života! Nove mere u komšiluku

10.01.2022

08:33

0

U Slovenij, Hrvatskoj i Crnoj Gori je stupilo na snagu nekoliko izmena Uredbe o merama za sprečavanje širenja kovida

Korona diktira način života! Nove mere u komšiluku
slovenija korona kovid - Copyright Pixabay

Korona je uzela maha i u Srbiji i čitavom regionu.

U Hrvatskoj tako danas, zbog porasta broja zaraženih korona virusom, na snagu stupaju nove protivepidemijske mere kojima se dodatno ograničavaju okupljanja, a najavljena je i intenzivnija kontrola ugostiteljskih objekata.

Prema odluci Nacionalnog štaba civilne zaštite, zabranjena su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (do sada je bilo 100), a okupljanja sa kovid potvrdama i uz saglasnost lokalnih štabova ogranicavaju se na 200 osoba, prenosi Hina.

U zatvorenim prostorima zabranjuju se javna okupljanja sa više od 25 osoba (do sada 50), a ona uz kovid potvrde ogranicavaju se na 100 osoba.

Nove mere su uvedene i za privatna okupljanja, pa je tako na njima moguće prisustvo 20 osoba (do sada 30), a od toga su izuzeta okupljanja gde svi imaju kovid potvrde i u tom slučaju na privatnom okupljanju moći će da bude prisutno 50 osoba.

Nema promene u radu ugostiteljskih objekata, ali će se intenzivnije kontrolisati ograničenja broja gostiju, održavanje fizickog razmaka od 1,5 metara i korišćenje maski dok se ne sedi za stolom, kao i provetravanje i cišćenje prostorija.

Od danas je ograničen i broj gledalaca na sportskim takmičenjima, pa će tako u zatvorenom moći da bude popunjeno najviše 20 odsto tribine, a na otvorenom do 40 odsto.

Građani obavezno moraju koristiti maske na verskim obredima i umetnickim programima, u bioskopima i na izložbama, kao i na sednicama predstavničkih tela, bez obzira na posedovanje kovid potvrde.

Uvedena je obaveza poslodavaca da organizuju rad od kuće kad god je to moguće.
 

Slovenija skratila karantin i rok važenja testova

Tanjug/Leon Neal, Pool via AP
 

 

I u  Sloveniji je danas stupilo na snagu nekoliko izmena Uredbe o merama za sprečavanje širenja kovida, čime je, između ostalog, skraćeno trajanje karantina i rok važenja testova, ali je smanjen i broj putnika u javnom prevozu.

Takve mere su donete u skladu sa smernicama koje je izdao slovenački Nacionalni institut za javno zdravlje, prenosi agencija STA.

Od danas, karantin nakon kontakta visokog rizika ili prilikom ulaska u zemlju bez kovid propusnice, skraćen je sa deset na sedam dana.

Prema novim pravilima, da bi izbegli karantin pri ulasku u Sloveniju, putnici koji su vakcinisani ili su preležali virus, moraće da pokažu negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili brzi test ne stariji od 24 sata.

Karantin određen na granici može se prekinuti negativnim PCR testovima najmanje pet dana po dolasku.

Autobusi će, u skladu sa novim merama, moći da prime samo onoliko putnika za koliko je vozilo registrovano, uz obavezu praznih sedišta desno od vozača i iza vozača.

Putnicima će biti dozvoljeno da stoje u gradskim autobusima na udaljenosti od najmanje jednog metra, a mesta za stajanje moraju biti jasno obeležena.

Vozovi će moći da primaju samo onoliko putnika koliko imaju mesta, a za stajanje važe ista pravila kao i za autobuse.
 

Crna Gora smanjuje period izolacije sa 10 na sedam dana
 

Istovremeno, crnogorsko ministarstvo zdravlja i Komisija za borbu protiv kovida-19 doneli su odluku da će period obavezne izolacije za osobe zaražene korona virusom biti smanjen sa 10 na sedam dana, a ova odluka stupa na snagu danas.


Kako se navodi u saopštenju Instituta za javno zdravblje (IJZ), izuzetak su osobe koje se leče u bolnicama ili su imunokompromitovane, prenose Vijesti.

Uslov za izlazak iz izolacije je da u poslednjih 24 sata osobe nemaju povišenu temperaturu, niti znakove respiratorne infekcije, a izolacija za bliske kontakte smanjuje se sa 14 na 10 dana.

"Pod bliskim kontaktom se podrazumevaju svi članovi domaćinstva. Ukoliko je bilo bliskih kontakata i s drugim licima van domaćinstva pozitivna osoba je u obavezi da obezbedi podatke tog kontakta (ime i prezime, matični broj, adresu i broj telefona) i dostavi ih nadležnoj epidemiološkoj službi", ističu iz IJZ.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike