Novi udar na Republiku Srpsku: SAD uvele dodatne sankcije Dodiku, na listi i osobe povezane sa njim

05.01.2022

15:18

0

Dodik je ranije danas izjavio da američke sankcije prema Republici Srpskoj i njemu lično nisu Sveto pismo

Novi udar na Republiku Srpsku: SAD  uvele dodatne sankcije Dodiku, na listi i osobe povezane sa njim
Milorad Dodik - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Sjedinjene Američke Države proširile su listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s korupcijom širom sveta, a od danas se na listi nalaze pojedinci i firme koje deluju u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je Ministarstvo finansija SAD-a u decembru objavilo proširenu listu sankcionisanih osoba i kompanija iz Srbije, Hrvatske, Kosova i Bugarske, a koje se povezuju s korupcijom i drugim nezakonitim aktivnostima, „crna lista“ je sada proširena i na firme i pojedince iz Bosne i Hercegovine.

Prema ažuriranoj listi, sankcije Sjedinjenih Američkih Država, a koje su povezane s Bosnom i Hercegovinom, uvedene su za: Alternativna televiziju iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom i Miloradu Dodiku, članu predsedništva Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba.

U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi zbog potkopavanja stabilnosti, zbog korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

 

- Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokretajući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS). Štaviše, Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podele odražava njegove napore da unapredi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost", navodi se u obrazloženju.

Dodik je ranije danas izjavio da američke sankcije prema Republici Srpskoj i njemu lično nisu Sveto pismo, da na taj način oni, kako je naveo, pokazuju svoju nemoć, ali i da je indikativno da se ministrka spoljnih poslova BiH Bisera Turković ponaša kao njihov portparol.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike