Analitičari za 24sedam o kosovskom pitanju: Srbija je spremna na dogovor, ali treba da se nađe kompromisno rešenje

12.11.2020

19:00 >> 19:40

0

- Ne smemo da ostavimo našoj deci zamrznuti konflikt. Videli smo kako je situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala - izjavio je danas predsednik Vučić

Analitičari za 24sedam o kosovskom pitanju: Srbija je spremna na dogovor, ali treba da se nađe kompromisno rešenje
Copyright Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom delegacije Evropske unije Semom Fabricijem i ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država – Entonijem Godfrijem, Velike Britanije – Šan Makleud, Francuske – Žan-Lujem Falkonijem, Italije – Karlom Lo Kašo, i Nemačke – Tomasom Šibom. Tema sastanka, između ostalog, bila je i pitanje Kosova i Metohije, a predsednik je po završetku susreta rekao:

– Ne smemo da ostavimo našoj deci zamrznuti konflikt. Videli smo kako je situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala.

Takođe, istakao je da je dijalog sa Prištinom najvažniji, i to je bolje postići ranije nego kasnije.

– Američki ambasador Entoni Godfri potvrdio mi je jutros da SAD čvrsto ostaju pri sporazumu iz Vašingtona koji je potpisan s Prištinom, bez obzira na ishod tamošnjih predsedničkih izbora – rekao je Vučić na konferenciji.

Analitičari: Srbija je spremna na dogovor, ali treba da se nađe kompromisno rešenje

Reči predsednika Srbije o situaciji na KiM i zamrznutom konfliktu komentarisao je za naš portal politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji kaže da rešenje isključivo zavisi od ponude.

– Ova rešenja do sada glasila su: “Srbija treba bezuslovno da prizna Kosovo”. To nije realno, a čini mi se da nema nagoveštaja da će se uskoro predložiti nešto drugo, tako da ne možemo pričati o kompromisu. Srbija nikad neće pristati na nezavisno Kosovo, a rešenje treba da bude drugačije i moraju da se sagledaju svi aspekti. Proces koji je započet pre osam godina stoji u mestu, nema ništa od Zajednice srpskih opština, pristupi se nisu promenili, a sada u Prištini vlada politički haos zbog hapšenja i optužnica za zločine – objašnjava Stanković.

Pročitajte još: Predsednik Vučić: Stvari su komplikovanije od onog kako ih Priština zamišlja

Dodaje i da je svestan onoga što govori predsednik Srbije, ali da nema nagoveštaja da će se “ozbiljno sesti za pregovarački sto”.

– Kada je reč o zamrznutom konfliktu, situaciju na KiM ne možemo baš porediti sa stanjem u Nagorno-Karabahu. Nagorno-Karabah niko nije priznao za nezavisnu državu, posebno ne Evropa i Zapad, nije ista situacija, to je sporna teritorija. Konflikt jeste etnički i oružani, ali su različite stvari u igri – zaključuje naš sagovornik.

Sličnog stava je i politički analitičar Dragomir Anđelković koji za 24sedam kaže da treba da sačekamo da se svet dodatno okrene ka Istoku, i da Rusija i Kina preuzmu primat na geopolitičkoj sceni.

– Ako posmatramo iz ugla međunarodnog prava, Kosovo je okupirano od strane Albanaca, a na nama je da ne narušimo ustavni poredak. Srbija je spremna na dogovor, ali ne bih rekao da je to slučaj sa drugom stranom. Mi nećemo pristajati na ucene, već treba da se nađe kompromisno rešenje. U momentu kada bude pogodno, treba da rešimo kosovsko pitanje, a ozbiljna država kao što je Srbija može tako nešto da postigne. Ipak, mislim da sada nije trenutak za to, treba da se sačeka da Rusija i Kina konačno preuzmu primat nad geopolitičkom scenom – ističe Anđelković.

Politička kriza na KiM

Prištinske vlasti našle su se u vrlo nepovoljnoj situaciji nakon što je Haški tribunal podigao i potvrdio optužnice protiv bivših članova OVK. Naime, sada već bivšem predsedniku tzv. države Kosovo, i njegovim “saborcima”, potvrđena je optužnica za udruženi zločinački poduhvat, a na teret im se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

Čim je objavljena vest o potvrđivanju optužnice Tači je podneo ostavku na mestu predsednika tzv. države Kosovo i otišao u Hag kako bi se izjasnio po tačkama optužnice.

On je u Hagu rekao da nije kriv, a zajedno sa Tačijem i Krasnićijem, optuženi su i Kadri Veselji i Redžep Seljimi, bivši oficiri Glavnog štaba OVK i ministri u privremenoj vladi, koji su takođe smešteni u sudski pritvor u Ševeningenu.

Takva situacija na KiM može dodatno uticati na dijalog između Beograda i Prištine, a lider LDK Isa Mustafa izjavio je danas da će se dijalog nastaviti verovatno posle Božića, ne precizirajući da li se radi o Božiću koji se obeležava po julijanskom ili gregorijanskom kalendaru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike