Premijerka Brnabić: Što pre pronaći kompromis sa Prištinom, brine me Vučićeva bezbednost

04.06.2021

09:06

0

Premijerka ne očekuje da će se rešenje naći pre kraja ove godine

Premijerka Brnabić: Što pre pronaći kompromis sa Prištinom, brine me Vučićeva bezbednost
Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Nedostatak dijaloga jedna je od najvećih opasnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, za dalji napredak i rast naše ekonomije i neophodno je pronaći što pre neko kompromisno rešenje, ali se plašim šta će se dešavati na KiM i na šta su sve spremni predstavnici Prištine i strani faktori, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je za TV Pink rekla da ne očekuje da će se rešenje naći pre kraja ove godine, kako su neki prognozirali, ističući da Priština nije spremna da razgovara o stvarima koje su, dodaje, potpuno politički podrazumevajuće.

pročitajte još

“Priština mora da implentira prvi sporazum o normalizaciji, to je Briselski sporazum, mora da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), to je međunarodna obaveza privremenih institucija u Prištini. Nažalost, ne verujem da je to moguće, ali mi smo tu da razgovaramo, pričam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sve vreme o tome”, navela je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, to nije nešto na čemu mora da insistira Beograd ili predsednik Aleksandar Vučić ili vlada Srbije, već EU.

“To je od 2013. godine deo spoljne bezbednosne politike EU i neka se implementira ono što je potpisano”, poručila je premijerka Brnabić.

Ona je naglasila i da je posebno brine Vučićeva bezbednost i dodala da je to “jedina stvar koja može da stane na put napretku Srbije”.

Ana Brnabić je navela i da je izuzetno zadovoljna razgovorom sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, koji je juče, kako je rekla, bio potpuno otvoren i iskren.

“Sve karte su na stolu, bio je to dobar razgovor, o regionalnoj situaciji i o dijalogu Beograda i Prištine i o tome šta smo mi sve uradili, šta su neke naše crvene linije, ali i o bilateralnim odnosima sa SAD, vladavini prava, evropskim integracijama”, navela je premijerka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike