Ne sudi o sebi, al' sudi o promeni Ustava: Kako je sudija Majić stigao do Apelacionog suda

21.12.2021

15:26

1

Najnovija meta njegovih kritika je promena Ustava i referendum na kojem građani treba da se izjasne o tim promenama

Ne sudi o sebi, al' sudi o promeni Ustava: Kako je sudija Majić stigao do Apelacionog suda
Sudija Miodrag Majić - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić jedan je od najglasnijih kritičara svega što se u oblasti pravosuđa sprovodi. Najnovija meta njegovih kritika je promena Ustava i referendum na kojem građani treba da se izjasne o tim promenama. A one se tiču pravosuđa i samo pravosuđa.

Kaže sudija Majić da se „Ustav ne menja u podeljenom društvu razorenih institucija u skupštini koja predstavlja samo jednu od političkih opcija“.

Ko će bolje od njega to da zna, jer baš on je u vreme reforme srpskog pravosuđa, iz Osnovnog suda postavljen za sudiju Apelacionog. 

Znaju valjda oni koji su ga tada imenovali, da je savladao gradivo Višeg, odnosno Okružnog suda, nije zato bilo potrebe da u međuvremenu, između Osnovnog i Apelacionog, bude u njemu.

O tome je svojevremeno govorio i predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović, te postavio pitanje - šta je to preporučilo sudiju Miodraga Majića, koji je izabran u junu 2000. godine za opštinskog sudiju, a 2005. za predsednika najvišeg srpskog suda sa 35 i po godina. 
Kako je naveo Stepanović, Majić nikad u životu nije presudio predmet okružnog ili višeg suda, već je otišao direktno u apelacioni i to u posebno odeljenje za ratne zločine.

A tu se „proslavio“ tako što je u dva navrata bio u sudskom veću koje je ukinulo presudu takozvanoj „Gnjilanskoj grupi“ osuđenoj prethodno za ratne zločine prema srpskim civilima i Albancima koji nisu bili odani OVK.

Taj sudija sada kritikuje promenu Ustava i promene u pravosuđu.

Verovatno inostranim tutorima ne odgovara što Srbija ide put evropskih integracija, što napreduje jer kako će je onda kritikovati. Bolje je zaustaviti na tom putu i ostaviti je tamo gde je bila kada je sudija Majić napredovao u karijeri. 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike