Bivši poslanici vole da zadrže diplomatski pasoš

17.11.2020

10:12

0

Procedura koju narodni poslanici takođe moraju da ispoštuju nalaže da se po korišćenju vrate u depo, ali to retko ko čini

Bivši poslanici vole da zadrže diplomatski pasoš
Copyright foto: 24sedam/ Goran Sivački

Od 86 poslanika u prošla dva saziva Skupštine Srbije, koji su imali diplomatske pasoše, skoro dve trećine njih nije vratilo ovaj VIP putni dokument iako im je istekao mandat, pokazuju zvanični podaci.

Pravo na diplomatski pasoš ima najviši državni vrh, poslanici, crkveni velikodostojnici i zaslužni građani. Zakon kaže da ova VIP putna isprava mora da se vrati kad istekne funkcija na osnovu koje je i pripao. To bi značilo da su tu obavezu morali da ispune kada su novi položili zakletvu 3. avgusta ove godine.

– Što se tiče poslanika prošlih saziva kojima je istekao mandat, nakon konstituisanja Narodne skupštine 3. avgusta 2020. godine, svi nosioci diplomatskih pasoša koji nisu osvojili mandate, obavešteni su da treba da vrate diplomatske pasoše radi poništenja. Nijedan od poslanika nije odbio da vrati diplomatski pasoš, s tim da je trenutno, od ukupno 86 diplomatskih pasoša za vraćanje, vraćeno i poništeno samo 29 pasoša, a 57 nije, kažu za “Blic” u Skupštini Srbije.

Procedura koju takođe moraju da ispoštuju nalaže da se po korišćenju vrate u depo, ali to retko ko čini.

– Prilikom korišćenja diplomatskog pasoša se na osnovu člana 8 Uredbe o izdavanju diplomatskih i službenih pasoša iz čl. 4, 6. i 7 ove uredbe, putne isprave posle obavljenog službenog posla u inostranstvu deponuju kod državnog organa – podnosioca predloga za izdavanje diplomatskog ili službenog pasoša. Navodi ove Uredbe su i u “Vodiču za narodne poslanike”, s tim da su u jedanaestom sazivu narodni poslanici diplomatske pasoše držali kod sebe, kažu u parlamentu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike