Zmija ostaje iza rešetaka: Specijalni sud u Hagu produžio pritvor Hašimu Tačiju

15.12.2021

17:02

0

Hašim Tači i ostali su uhapšeni 5. novembra 2020. godine

Zmija ostaje iza rešetaka: Specijalni sud u Hagu produžio pritvor Hašimu Tačiju
scp-ks.org

Specijalni sud u Hagu produžio je pritvor Hašimu Tačiju, a tu odluku doneo je sudija za prethodni postupak, piše Ljajmi.

To je na ročištu saopštio Tačijev advokat Gregori Kiho.

- Razumem da je časni sudija jutros doneo odluku da ga zadrži u pritvoru i na to će biti uložena žalba,rekao je on.

Hašim Tači i ostali su uhapšeni 5. novembra 2020. godine. Tači je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi je za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici Specijalizovanog tužilaštva Kosova se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni ucesnici u neprijateljstvima.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose prema optužbama individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Bonus video
24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo online