Hašim Tači ostaje iza rešetaka, i pored garancija kosovske policije

01.12.2021

07:45

0

Jedan od razloga za odbijanje da se Tači brani sa slobode vezan je za nesigurnost i strah svedoka u predmetu

Hašim Tači ostaje iza rešetaka, i pored garancija kosovske policije
Copyright Hašim Tači Profimedia

Specijalni sud odbio je zahtev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg predsednika privremenih institucija u Prištini i jednog od lidera OVK Hašima Tačija, koji se nalazi u pritvoru u Hagu, i pored garancija Kosovske policije, prenosi Ekonomija onlajn.

Jedan od razloga koje je Specijalno veće u Hagu navelo za donošenje odluke o odbijanju garancija je vezan za mešanje u sudski proces na Kosovu, gde je bilo optužbi da je Kosovska obaveštajna agencija imala dva agenta koja su se predstavljala kao svedoci i da dala lažne iskaze, piše "Insajderi".

Navode se i veze političkih protivnika bivšeg predsednika Hašima Tačija sa terorističkim organizacijama, ponašanje čelnika Udruženja ratnih veterana OVK, uključujući i letošnje izjave v. d. predsednika te organizacije Fatona Kljinakua.

Drugi razlog za odbijanje da se Tači brani sa slobode vezan je za nesigurnost i strah svedoka u predmetu.

- Svedoci ne moraju biti fizički povređeni da bi bili zastrašeni. Čak i izgledi za oslobađanje optuženih na Kosovu stvaraju strah i nesigurnost kod svedoka u ovom slučaju - navodi se u dokumentima Specijalnog suda.

Jedan od razloga koji koristi Specijalni sud u odbranu svoje odluke je fotografija Tačija sa bivšim direktorom Kosovske policije Rašitom Ćalajem, prenelo je Kosovo onlajn.

Tačijeva optužnica je potvrđena 26. oktobra prošle godine i tereti ga za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, a njom su obuhvaćeni i Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su se izjasnili da nisu krivi.

Oni su uhapšeni 5. novembra prošle godine i prebačeni su u pritvor u Hagu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike