"Zapadni Balkan je u srcu Evrope, a Evropa ne može da funkcioniše bez svog srca"

10.12.2021

17:01

0

Prema njegovim rečima, neophodno je biti realan i naglasiti da se Zapadni Balkan i dalje suočava sa otvorenim pitanjima

"Zapadni Balkan je u srcu Evrope, a Evropa ne može da funkcioniše bez svog srca"
Tan2021-11-10_161238227_0 - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Zapadni Balkan je u srcu Evrope, okružen članicama i Evropa bez svog srca ne može da funkcioniše, rekao je ambasador Slovenije Damjan Bergant, zemlje koja predsedava Savetu Evropske unije i naglasio da će projekat EU biti geopolitički završen tek pristupanjem Srbije i ostalih zemalja ZB.

Ambasador je ocenio i da odnos između EU i regiona u poslednje vreme stagnira i da to ne pomaze ni regionu ni EU.

- Kada govorimo o celoj i slobodnoj EU ne možemo isključiti zapadni Balkan, i zemlje iz tog regiona žele prosperitet, stabilnost i razvoj - rekao je ambasador na konferenciji "Mladi Srbije o budućnosti Evrope - iđeje i vizija" organizovanoj kao doprinos Srbije platformi Evropske unije „Konferencija o budućnosti Evrope“, a koju je otvorila ministarka Jadranka Joksimović.

Slovenija, kako je naglasio, budućnost Evrope vidi prvenstveno kroz razvoj, jačanje i poroširenje EU, koja je glavni ekonomski i politički evropski element.

Prema rečima ambasadora, reformski procesi u zemljama zapadnog Balkana vezani su za napredak zemalja u proširenju.

- Proces pristupanja najjače je sredstvo EU za transformaciju regiona i promovisanje vrednosti demokratije, vladavine prava i slobode medija - rekao je Bergant i dodao da postoje uslovi koje zemlje moraju da ispune da bi postale punopravne članice EU ali ih iz različitih razloga ne mogu da ih ispune same.

- Njima je potrebna pomoć EU. Moraju biti dobrodošle kada kucaju na vrata proširenja - rekao je Bergant i podsetio da je taj konkretni odnos između EU i regiona u poslednje vreme stagnira i ne pomaze ni regionu ni EU.

Prema njegovim rečima, neophodno je biti realan i naglasiti da se Zapadni Balkan i dalje suočava sa otvorenim pitanjima.

- Inkuzivna regionalna saradnja, konstruktivno rešavanje otvorenih pitanja iz prošlosti, jačanje dobrosusedskih odnosa i vladavine prava na zapadnom Balkanu važni su uslovi na putu približavanja EU - rekao je on i dodao da sa druge strane, ukoliko zemlje ZB znaju da je proširenje realan cilj i da je ostvarivo u bliskoj budućnosti, biće podstaknute da otvorena pitanja reše što pre.

Podsetio je da je unapređenje procesa proširenja EU bio jedan od prioriteta tokom njihovog predsedavanja EU i da su u tom cilju uložili mnogo napora i procesu i zapadnom Balkanu.

- EU je najbolji garant bezbednosti i visokog životnog standarda evropskih građana, zdrave životne sredine, pravednog društva, pristupa kvalitetnom obrazovanju i stvaranju mogućnosti za mlade - naveo je Bergant.

Na prvoj konferenciji u nizu u organizaciji Ministarstva za evropske integracije posvećenoj mladima govorili su i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norič Štamcar, rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Ðokić, predstavnik PKS Mihailo Vesović i državni sekretar iz Ministarstva omladine i sporta Milan Savić.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike