Sve političke veze "apolitičnog" Save: Zašto lider "Kreni-promeni" pokušava da sakrije bliskost sa bivšim režimom?

09.12.2021

19:30

0

Autor: 24sedam

Stara garnitura prozapadnih političara pokazala se nesposobnom, pa su se oni koji “povlače konce” odlučili za neke “nove ljude”

Sve političke veze "apolitičnog" Save: Zašto lider "Kreni-promeni" pokušava da sakrije bliskost sa bivšim režimom?
NS - Copyright Printscreen / Youtube / Demokratska stranka

S obzirom na to da sve dosadašnje taktike nisu dale rezultate, zapadni centri moći su se odlučili da pokrenu novu/staru strategiju igranja na “nove mlade ljude”. Njihove marionete na srpskoj političkoj sceni su se pokazale nesposobnim da osvoje više od par procenata, pa je pala odluka da se pravi neki novi “Otpor” sačinjen od mladih, neukaljanih političara.

Ne tako mlade i neukaljane nade

Problem je samo što je takve teško naći, jer su kod srpske omladine u poslednjih desetak godina značajno probuđeni patriotizam i nacionalna osećanja, pa je retko ko spreman da za strani interes radi protiv svoje zemlje. Zato su se oni koji “povlače konce” odlučili za ne tako mlade i ne tako neukaljane ljude, ali da ih takvim predstave.

Foto: 24sedam / Goran Sivački
 

Kao što je 24sedam već pisao, izbor je očigledno pao na “mlade nade” iz nekoliko, navodno ekoloških, nevladinih organizacija, od kojih liberalni, prozapadni mediji najviše forsiraju “Kreni-promeni” i njihovog frontmena Savu Manojlovića.

Političke veze "apolitičnog" Save

Manojlović nije baš tako mlad, kako prozapadni mediji pokušavaju da ga predstave (duboko je u četvrtoj deceniji), a nije ni nov u politici, s obzirom na to da su sada već poznate njegove veze s nekadašnjim režimom na čelu sa Demokratskom strankom.

Kada je DS pao sa vlasti, novopečeni ekolog je pokušao da se distancira od te stranke, ali su stara prijateljstva i veze ostali. O tome najbolje govori video-snimak sa zvaničnog jutjub naloga Demokratske stranke gde se Manojlović pojavljuje zajedno sa Draganom Šutanovcem, nekadašnjim ministrom odbrane, u čije vreme je Vojska Srbije devastirana.

Istina, tada je Manojlović pokušavao da izgleda poput mladog političara u lepom sakou, a danas je taj autfit zamenio starkama i majicom, sve u želji da upotpuni izgled “mladog ekološkog revolucionara”. 

Međutim, tu se veze sa DS ne završavaju. Koliko god zaštitno lice “Kreni-promeni” pokušava da sakrije svoje veze sa strankom bivšeg režima, svakim danom sve više dokaza isplivava. Tako na sajtu DS može da se vidi da je Manojlović, zajedno sa više predstavnika tzv. Druge Srbije, otvoreno pružio podršku Zoranu Lutovcu. 

Printscreen
 

Za nekog ko nema veze sa politikom, “apolitični” Sava se mnogo meša u političke stvari. 

Podsetimo, tokom studija, Manojlović je bio simpatizer Demokratske stranke i Borisa Tadića, što mu je obezbedilo stipendije Vlade Republike Srbije i Kluba privrednika, ali i Rotari kluba Beograd Čukarica i nemačke Fondacije "Konrad Adenauer". 

Kasnije se zaposlio u državnom Institutu za uporedno pravo, gde se i sada nalazi u statusu istraživača saradnika. U međuvremenu je radio i u Ustavnom sudu Republike Srbije, radnoj grupi Ministarstva finansija i Agenciji za borbu protiv korupcije. Sve to ga ne sprečava da krši Ustav i zakone ove zemlje, iako već gotovo deceniju živi primajući platu iz budžeta Srbije.

Ko finansira novopečene ekologe?

Manojlović je, paradoksalno, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i član organizacije “Skupština slobodne Srbije“, kao i NVO “Građanske inicijative”, koja Srbiju i srpski narod optužuje za genocid u Srebrenici. 

Foto: 24sedam / Goran Sivački
 

Sada je već svima poznato da je organizacija “Kreni-promeni” primila novac od Rokfelerovog fonda, a zanimljivo je pogledati i ko su neki od donatora NVO “Građanske inicijative”, koja je takođe učestvovala u blokadama puteva: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Velike Britanije, Evropska komisija, Fondacija Instituta za otvoreno društvo, Fondacija za otvoreno društvo, Freedom House, Friedrich Ebert Shiftung, Kosovska fondacija za otvoreno društvo iz Prištine, Nacionalni fond za demokratiju (NED), Savet Evrope, Svetska banka, Ujedinjeni metodistički komitet za pomoć, USAID...

Koliko je nevladinim organizacijama, koje su preko noći počele da brinu o prirodi, do ekologije stalo, najbolje govori spisak njihovih donatora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike