"Skupština neće odlučivati o Zakonu o eksproprijaciji"

09.12.2021

12:01

0

Za sutra je zakazana sednica parlamenta na kojoj će se razmatrati te izmene

"Skupština neće odlučivati o Zakonu o eksproprijaciji"
ivica dačić referendum (1) - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Vlada Srbije uputila dopis parlamentu u kojem se navodi da povlači iz procedure Zakon o eksproprijaciji što znači da se, kako kaže, o njemu neće ponovo odlučivati.

- Ukoliko ga Vlada Srbije predloži u narednom mesecima, naći će se na dnevnom redu Skupštine - rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

Dačić je naveo da je vlada uputila i predlog o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, te da je za sutra zakazana sednica parlamenta na kojoj će se razmatrati te izmene.

- Ovo se ne odnosi na aktuelni referendum o ustavnim promenama, koji će biti održan 16. januara. Ovde je reč o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i to će se odnositi na naredni period od dana kada te izmene, ako ih usvoji Skupština, budu stupile na snagu - rekao je Dačić.

Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici, donela je odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Izmene Zakona o eksproprijaciji vraćene su Narodnoj skupštini, a postoje dva scenarija prema kojima izmene neće postojati.

Skupština može da odluči ili da ne odluči da ponovo glasa o predlogu zakona.
Za razliku od Ustava iz 1990, zakon bi se onda vratio u parlament, poslanici bi glasali, ako postignu većinu, zakon postoji.

Sada Skupština može da odluči da ne glasa o tom zakonu i zakon u tom slučaju propada.

Ukoliko se zakon ne nađe na dnevnom redu prilikom sledećeg utvrđivanja, smatra se da je parlament odustao od tog zakona.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike