Potvrđeno iz Evropske unije: Srbija 14. decembra otvara četiri poglavlja iz klastera 4!

08.12.2021

09:59

0

Klaster 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, objedinjuje poglavlja vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene

Potvrđeno iz Evropske unije: Srbija 14. decembra otvara četiri poglavlja iz klastera 4!
eu-g920d0bd99_1920 - Copyright Pixabay

Ambasadori država članica EU su na sastanku potvrdili sva četiri poglavlja za Srbiju. 

Time su ispunjeni svi formalni uslovi za otvaranje klastera 4 na predstojećoj 13. međuvladinoj konferenciji koja će biti održana 14. decembra.

U okviru ovog klastera biće otvorena istovremeno četiri nova poglavlja: poglavlje 14 - o transportnoj politici, 15 - o energetici, poglavlje 21 - transevropske mreže, i poglavlje 27 - o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Ovim će Srbija, posle zastoja od dve godine, biti u situaciji da učini sledeći korak u pregovorima o članstvu u EU.

Pixabay
 

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović rekla je juče da odluka zemalja članica EU da daju saglasnost Srbiji za otvaranje klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, predstavlja priznanje za ostvarene rezultate u oblasti transporta i energetike i podsticaj daljim reformama u ovim oblastima.

- Mnogo toga je urađeno prethodnih godina u oblasti transporta i regionalnog povezivanja, što je važno za proces evropskih integracija, kao što su i u energetici u poslednjih godinu dana sprovedene određene aktivnosti, čime su otklonjene prepreke za otvaranje poglavlja u ovoj oblasti. Donet je novi zakonodavni okvir u energetici i rudarstvu, pre svega novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, usvojen je plan reorganizacije „Srbijagasa“, kao i Akcioni plan u oblasti obaveznih rezervi nafte. Sve ključne aktivnosti da Srbija dobije „zeleno svetlo“ za klaster 4 sprovedene su uz veliku podršku i pomoć Ministarstva za evropske integracije i ministarke Jadranke Joksimović - rekla je Mihajlovićeva.

- Transportna politika, energetika, transevropske mreže, zaštita životne sredine i klimatske promene su oblasti koje su veoma važne za razvoj Srbije, njenu budućnost i bolji kvalitet života građana. Verujem da će otvaranje klastera 4 biti dodatni podsticaj da kroz proces pregovora sa EU u svim ovim oblastima radimo još brže i efikasnije - navela je Mihajlovićeva.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu, konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv. fundamentalni klaste,r koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

U okviru pristupnih pregovora sa EU Srbija ima 33 poglavlja podeljena u šest klastera.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike