Potvrđeno iz Evropske unije: Srbija 14. decembra otvara četiri poglavlja iz klastera 4!

08.12.2021

10:59

0

Klaster 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, objedinjuje poglavlja vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene

Potvrđeno iz Evropske unije: Srbija 14. decembra otvara četiri poglavlja iz klastera 4!
Pixabay

Ambasadori država članica EU su na sastanku potvrdili sva četiri poglavlja za Srbiju. 

Time su ispunjeni svi formalni uslovi za otvaranje klastera 4 na predstojećoj 13. međuvladinoj konferenciji koja će biti održana 14. decembra.

U okviru ovog klastera biće otvorena istovremeno četiri nova poglavlja: poglavlje 14 - o transportnoj politici, 15 - o energetici, poglavlje 21 - transevropske mreže, i poglavlje 27 - o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Ovim će Srbija, posle zastoja od dve godine, biti u situaciji da učini sledeći korak u pregovorima o članstvu u EU.

Pixabay
 

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović rekla je juče da odluka zemalja članica EU da daju saglasnost Srbiji za otvaranje klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost, predstavlja priznanje za ostvarene rezultate u oblasti transporta i energetike i podsticaj daljim reformama u ovim oblastima.

- Mnogo toga je urađeno prethodnih godina u oblasti transporta i regionalnog povezivanja, što je važno za proces evropskih integracija, kao što su i u energetici u poslednjih godinu dana sprovedene određene aktivnosti, čime su otklonjene prepreke za otvaranje poglavlja u ovoj oblasti. Donet je novi zakonodavni okvir u energetici i rudarstvu, pre svega novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, usvojen je plan reorganizacije „Srbijagasa“, kao i Akcioni plan u oblasti obaveznih rezervi nafte. Sve ključne aktivnosti da Srbija dobije „zeleno svetlo“ za klaster 4 sprovedene su uz veliku podršku i pomoć Ministarstva za evropske integracije i ministarke Jadranke Joksimović - rekla je Mihajlovićeva.

- Transportna politika, energetika, transevropske mreže, zaštita životne sredine i klimatske promene su oblasti koje su veoma važne za razvoj Srbije, njenu budućnost i bolji kvalitet života građana. Verujem da će otvaranje klastera 4 biti dodatni podsticaj da kroz proces pregovora sa EU u svim ovim oblastima radimo još brže i efikasnije - navela je Mihajlovićeva.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu, konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv. fundamentalni klaste,r koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

U okviru pristupnih pregovora sa EU Srbija ima 33 poglavlja podeljena u šest klastera.

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti