Sramna provokacija stigla iz Katalonije zbog tzv. Kosova: Madrid ih jednom rečenicom ućutkao

28.11.2021

15:35

0

Španija ne priznaje tzv. Kosovo

Sramna provokacija stigla iz Katalonije zbog tzv. Kosova: Madrid ih jednom rečenicom ućutkao
AP21206516770415 - Copyright AP Photo/Paul White

Španska vlada je ponovo potvrdila svoju odluku da ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, iako kaže da zauzima "konstruktivan pristup" tom pitanju, podržavajući rešenje u dijalogu između Kosova i Srbije, prenosi Evropa pres.

Ovo je saopšteno u skupštinskom odgovoru poslanici Marioni Ilamoli, koja je postavila pitanje o težnjama samoproglašenog Kosova da se pridruži EU.

Vlada Španije je u odgovoru Evropa presu potvrdila svoj stav "o nepriznavanju jednostrane deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine, jer je reč o jednostranom aktu”.

U Vladi, međutim, navode da se "sa konstruktivne tačke gledišta smatra da je vreme da se učini konačni napor da se pitanje teritorije Kosova reši u okviru dijaloga Beograda i Prištine, sporazumom koji poštuje međunarodno pravo”.

Kada je reč o težnji tzv. Kosova da se pridruži EU, Vlada je saopštila da se aktivno zalaže za politiku proširenja EU i potpuno veruje u potrebu da se da uspostavi novi podsticaj pristupanju Zapadnog Balkana.

Ilamola je postavila pitanje izvršnoj vlasti i o samitu održanom u Sloveniji između EU i Zapadnog Balkana u oktobru, kome je prisustvovao i premijer Španije Pedro Sančez.

Katalonska poslanica je upitala da li Vlada smatra da se imidž Španije narušava nametanjem veta na zastave i simbole zemlje kao što je tzv. Kosovo.

Ona se osvrnula na činjenicu da je, kako bi se olakšalo učešće Sančeza i lidera drugih zemalja EU koje nisu priznale Kosovo, odlučeno da se na ovom događaju ne koriste simboli.

- Stav nepriznavanja ne znači prestanak učešća - poručili su iz Vlade Španije, dok je za učešće rečeno da moraju biti ispunjeni neki uslovi dogovoreni unutar EU.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo Online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike