"Pukli" i pre nego što su pobrali prve političke poene sa ekoloških protesta

06.12.2021

20:00

0

Negde između građanske brige za ekologiju i želje da sednu u fotelju, pojedini opozicioni političari videli su priliku

"Pukli" i pre nego što su pobrali prve političke poene sa ekoloških protesta
viber_image_2021-12-04_15-36-47-647 - Copyright 24sedam

Borba za ekologiju ili vlast? 

Više je nego jasno da su pojedini opozicioni lideri pokušali da iskoriste građane i zarade dodatne poene u izbornoj utakmici, ali im to, bar za sada, nije pošlo za rukom.

Dragan Đilas je izviždan kada se u subotu pojavio na blokadi puteva, a "saborci" se odriču Nebojše Zelenovića pošto je pokušao da pridoda svoje zahteve protestima.

Negde između građanske brige za ekologiju i želje da sednu u fotelju, pojedini opozicioni političari videli su priliku. To je otkrio i sam organizator protesta protiv Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu, Savo Manojlović.

On je, naime, izjavio da mu je lider Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović, tražio da se izjasni da li će se nakon aktuelnih protesta kandidovati na izborima, što je Manojlović odbacio kao mogućnost. Zelenović je u javnost izneo i nove zahteve, među kojima je u smena u REM-u, ali mu se Manojlović suprotstavio.

Istovremeno, aktivista "Ne damo Jadar" Nebojša Petković poručio je putem svog Tviter profila da je Nebojša Zelenović - lažov.  

Sa druge strane Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde mogao je da se uveri kada se pojavio na protestima da i nije toliko omiljen koliko je mislio da jeste, očekujući da će lako pridobiti pristalice.

Ipak, narod je uzvicima "ua" i "šta će nam Đilas" jasno dao do znanja da tu neće zaraditi poene. Činjenica da je 2017. godine zagovarao da se litijum rudari u Srbiji, a da se ove godine krije iza protesta protiv toga, narodu je poslao više nego jasnu poruku, koliko mu se može verovati. 

O činjenici koliko blokade puteva, zapravo, koštaju i državu i građane, koji je mogu da se slobodno kreću, pokazuje i sledeće.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da svaki protest poput onih održanih u subotu policiju košta oko 1,1 milion evra.

"U subotu ste budžet MUP-a oštetili za milion i sto hiljada evra. Taj novac nismo morali da potrošimo, jer policija nije trebalo da bude tu, vanredno angažovana“, poručio je Vulin.

Direktna šteta koja je naneta Beogradu tokom blokada i protesta iznosi 12 miliona dinara, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Toliko smo morali da platimo auto-prevoznicima koji nisu vozili, a građani nisu imali uslugu", izjavio je Vesić. 

On je precizirao da je u jednom trenutku bilo 79 prekinutih gradskih linija i između 25 i 30 hiljada putnika koji su morali da nastave pešice, kao i da pojedine komunalne usluge nisu mogle da budu isporučene.

Političari koji su tog dana takođe bili na ulicama, ne bi li izvukli kakvu-takvu korist, takođe su dali svoj doprinos oštetivši budžet države i grada. Kako li bi ti protesti izgledali kada bi oni sedeli u foteljama?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike