Kremlj prokomentarisao sastanak Putina i Vučića: Za naše srpske prijatelje ovo je bilo glavno pitanje!

26.11.2021

14:52

0

Oglasio se Dmitrij Peskov

Kremlj prokomentarisao sastanak Putina i Vučića: Za naše srpske prijatelje ovo je bilo glavno pitanje!
vucic putin instagram3 - Copyright Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav

Rusija i Srbija u narednih pola godine, koliko je produžen ugovor o isporukama gasa, mogu na miru i konstruktivno da usaglase dalje uslove za isporuku ovog energenta, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Juče je održan detaljan, konstruktivni i prijateljski razgovor sa predsednikom Vučićem. Za naše srpske prijatelje glavno pitanje je bilo produženje na pola godine aktuelnog ugovora o gasu. U njemu je fiksirana formula izračunavanja cene. Znamo da u dugoročnim ugovorima formiranje cene ide po formuli koja se zasniva na ceni nafte i naftnih derivata, i naravno, ona se suštinski razlikuje od načina formiranja cene na spot tržištima - naveo je Peskov.

Kako je dodao, Srbija će u narednih šest meseci dobijati gas po izuztetno povoljnoj ceni za prirodni gas, što će joj omogućiti da prevaziđe zimski period.

- A za to vreme će privredni subjekti na miru i konstruktivno, kako je juče rekao predsednik, usaglasiti nastavak ugovora - rekao je Peskov.

On je dodao da je ruski predsednik prihvatio poziv da poseti Srbiju naredne godine i da će vreme posete biti usaglašeno diplomatskim kanalima.

Podsetimo, u Sočiju je juče održan 19. po redu susret dvojice predsednika. Vučić je posle sastanka rekao da će Srbija u narednih šest meseci plaćati gas po istoj ceni kao i do sada - 270 dolara i da je dogovor postignut sa ruskom stranom spas za Srbiju, jer nećemo imati problema ni sa gasom, niti sa strujom, ali ni sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike