Skandalozna izjava Vjose Osmani: Beograd slao Africi ruske vakcine da ne bi priznali Kosovo

21.11.2021

06:26

0

Ona je u razgovoru sa nemačkim poslanicima sa kojima se sastala tokom posete Kanadi ponovila da dijalog sa Srbijom treba da se završi međusobnim priznavanjem

Skandalozna izjava Vjose Osmani: Beograd  slao Africi ruske vakcine da ne bi priznali Kosovo
Copyright Profimedia

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani optužila je Beograd da je uslovio pojedine afričke zemlje da ne priznaju nezavisnost Kosova tako što im je nudio ruske vakcine protiv korona virusa, u vreme kada su se suočavale sa nestašicom vakcina, prenosi prištinski Kljan Kosova. 

Osmani je na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu, u Kanadi, rekla da su, kako se izrazila, "autokratske zemlje poput Rusije", zloupotrebile situaciju koja je nastala usled pandemije korona virusa i distribucije vakcina. 

-Rusija je poslala mnogo ruskih vakcina u Srbiju. Srbija je zainteresovana da se bori protiv nezavisnosti Kosova, a mnoge zemlje u Africi nisu imale vakcine. Srbija je iskoristila ruske vakcine tako što ih je poslala u nekoliko zemalja u Africi, poručivši im da će im dati vakcine ako ne priznaju Kosovo- tvrdi Osmani. 

Osmani je rekla da iz Beograda kažu da je takav potez uspeo, ali tvrdi da Priština nije dobila zvanično saopštenje nijedne od tih afričkih država. 

-Ovo je učinilo da zemlje sa autokratskim režimima poput Rusije i Srbije izgledaju dobro, jer su mnoge zemlje kojima je zaista bila potrebna pomoć, kao što su neke zemlje u Africi i Aziji, pokušavale da nabave dovoljno vakcina- navela je Osmani. 

Ona je u razgovoru sa nemačkim poslanicima sa kojima se sastala tokom posete Kanadi ponovila da dijalog sa Srbijom treba da se završi međusobnim priznavanjem.

Dodala je da Priština neće postati deo nijedne regionalne organizacije u kojoj nema ravnopravnog tretmana. 

Osmani je na marginama Međunarodnog bezbednosnog foruma u Halifaksu razgovarala sa nemačkim poslanicima Jirgenom Hartom, Peterom Bejerom, Štefanom Majerom i Roderikom Kizeveterom, kojima je prenela da je Priština konstruktivna u dijalogu sa Srbijom, a govorila je i o širenju ruskog uticaja na Balkanu "u cilju destabilizacije regiona". 

Ona je istakla da je Priština potrebna još veća podrška Nemačke, posebno na evropskom putu, kao i pri apliciranju za članstvo u međunarodnim organizacijama. 

Osmani je ponovila da je Priština već ispunila kriterijume za viznu liberalizaciju i zatražila da EU održi dato obećanje. 
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike