Pozlaćena iznutra, građena u stilu Versaja: Srbija otkupljuje zgrade u Njujorku i Bernu od bivših članica SFRJ (VIDEO)

14.11.2021

19:15

0

Sporazum o pitanjima sukcesije predstavlja dokument o podeli imovine SFRJ između novoformiranih država koje su nekada činile zajednicu

Pozlaćena iznutra, građena u stilu Versaja: Srbija otkupljuje zgrade u Njujorku i Bernu od bivših članica SFRJ (VIDEO)
rezidencija stalne misije Srbije u Ujedinjenim nacijama - Copyright Printscreen/MGooglemap/MSP

Srbija planira da otkupi objekte u Njujorku i Bernu od zemalja bivše SFRJ, sudeći prema Predlogu budžeta za narednu godinu.

Kako se može videti u pomenutom dokumentu, Vlada Srbije je predložila, a Skupština treba da usvoji, da u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije izdvoji 1.673.805.000 dinara (14.227.672 miliona evra) za otkup dva konzularna objekta.

Sporazum o pitanjima sukcesije predstavlja dokument o podeli imovine SFRJ između novoformiranih država koje su nekada činile zajednicu. Potpisale su ga tadašnja Savezna republika Jugoslavija (Srbija i Crna Gora), Republika Hrvatska, Republika Makedonija, Republika Slovenija i Bosna i Hercegovina u Beču 29. juna 2001. godine. U međunarodnom pravu sukcesija označava prenošenje prava i obaveza jedne države (prethodnice) na drugu državu (sukcesorke). 

-U skladu sa odredbama Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, bivše republike SFRJ (države sukcesori) su dogovorile prodaju objekata nekadašnje zajedničke države. Republici Srbiji će pripasti srazmerni deo kupoprodajne cene (39,5%). U toku je pregovarački postupak sa ostalim sukcesorima da RS otkupi njihov udeo u objektima, koje Srbija inače trenutno koristi u Bernu i Njujorku. Na taj način, Republika Srbija bi isplatila sukcesore srazmerno njihovom udelu (ukupno 60,5% procenjene tržišne vrednosti objekata), piše u Predlogu budžeta za 2022. godinu.

Dalje se navodi da je reč o objektu u Bernu (Švajcarska konfederacija) i objektu u Njujorku (SAD) u vlasništvu RS.

Printscreen/MSP
ambasada Srbije u Bernu

Oba ova objekta predmet su sukcesije između zemalja bivše SFRJ, a koristi ih Srbija. Do sada je prodato nekoliko nekretnina koje su bile u vlasništvu bivše SFRJ, ali rezidencija stalne misije Srbije u Ujedinjenim nacijama do danas nije prodata, kao ni zgrada srpske ambasade u Bernu.

Objekat u Njujorku nosi naziv i “Bikmanova kuća”, po svom prvom vlasniku, a kupila ga je FNRJ januara 1947. godine. Sagrađena je 1905. godine i nalazi se pod zaštitom države i grada Njujorka od 1969. godine. 

Ova zgrada, čija je površina 1.800 kvadrata, nalazi se na najprestižnijem mestu na Petoj aveniji, između 66. i 67. ulice, a ima pogled na Central park. 

Iako je originalan nameštaj prodat pre nego što je FNRJ kupila zgradu, ima dve tapiserije iz 18. veka, kao i ručno oslikane plafone u nekim sobama i obloge od listova zlata,

Kuća je sagrađena u stilu palate, a odražava uticaj klasičnog perioda Luja XV. Ima ogromno mermerno stepenište zasnovano na onome u Versaju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike