Drugi krug lokalnih izbora na KiM: Izlaznost 38 odsto, najveća u Klokotu (FOTO)

14.11.2021

06:22

0

Drugi krug se održava u gotovo svim velikim opštinama, osim u Peći i južnom delu Kosovske Mitrovice

Drugi krug lokalnih izbora na KiM: Izlaznost 38 odsto, najveća u Klokotu (FOTO)
kosovo - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Do 19 sati kada su zatvorena biračka mesta za drugi krug lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji glasalo je 475.751 osoba ili 37,88 odsto upisanih u biračke spiskove, saopštila je Centralna izborna komisija.


Najveća izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji zabeležena je u opštini Klokot gde većinu čini srpsko stanovništvo, podaci su Centralne izborne komisije.

Kako navodi CIK, u Klokotu, koji je jedina srpska opština u kojoj se održava drugi krug izbora, do 16.42 sati glasalo 37,29 odsto upisanih u birački spisak.

U Klokotu su u drugi krug ušli kandidat Srpske liste i Građanske inicijative "Srpska narodna sloga".

Najmanja izlaznost, prema poslednjim podacima, je u Dragašu.

Na Kosovu i Metohiji se danas u 21 opštini bira gradonačelnik u drugom krugu lokalnih izbora.

Drugi krug se održava u gotovo svim velikim opštinama, osim u Peći i južnom delu Kosovske Mitrovice.

Na KiM ima 38 opština, a u prvom krugu predsednici su izabrani u 17, uključujući devet sa srpskom većinom. To su Gračanica, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Štrpce, Parteš, Novo Brdo i Ranilug.

Najviše odbornika osvojila je Srpska lista, ukupno 147, a u pojedinim sredinama, poput Leposavića i Raniluga, u skupštinama biće samo njenih odbornika.

Vladajući pokret Samoopredeljenje premijera Aljbina Kurtija u drugom krugu izbora ima kandidate u 12 opština, koja je treća stranka po snazi nakon prvog kruga glasanja.

Tanjug/AP Photo
 

Očekuje se da Samoopredeljenje trijumfuje u Prištini, Podujevu, Kosovskoj Kamenici, budući da su kandidati za gradonačelnike, odnosno predsednike opština te partije dobili najviše glasova u prvom krugu ali to je bilo nedovoljno za pobedu.

I da Samoopredeljenje pobedi u svih 12 opština, neće imati natpolovičnu podršku koju su dobili na parlamentarnim izborima od 14. februara.

Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova, dve najjače opozicione stranke u kosovskom parlamentu, osvojile su najviše glasova na lokalu, po 206 odbornika u 38 opština i kojima albanska i druge nesrpske zajednice čine većinu.

U skoro svim sredinama su dogovorene koalicije ali nisu javno obajvljene.

Ne očekuje se velika izlaznost – u prvom krugu glasalo je samo 43 odsto upisanih birača.

Na Kosovu i Metohiji jutros u sedam časova otvorena su biračka mesta za drugi krug lokalnih izbora, koji će biti održan u 21 od 38 opština.

Portparol Centralne izborne komisije na KiM Valjmir Eljezi izjavio je da su svi birački centri otvoreni na vreme, jutros u sedam časova.

Podsetio je da se drugi krug glasanja za gradonačelnike odvija u 21 kosovskoj opštini, u kojima ima 575 biračkih centara, dok je broj biračkih mesta 1.683.

Tanjug/AP Photo
 

 

Eljezi je pozvao sve građane da ostvare svoje pravo glasa, prenosi Kosovo onlajn.

-Prema konačnoj listi koju je overila Centralna izborna komisija, sa pravom glasa je 1.260.571 građana. Centralna izborna komisija poziva sve građane sa pravom glasa da ostvare svoje pravo. Tokom dana, u cilju redovnog informisanja o izlaznosti i napretku izbornog procesa, CIK će održati konferenciju u 11.30, 15.30 i 19.30, dok ćemo vas za petu konferenciju, povodom objavljivanja preliminarnih rezultata, blagovremeno obavestiti -rekao je Eljezi.

Tanjug/AP Photo
 

 

Drugi krug se održava u gotovo svim velikim opštinama, osim u Peći i južnom delu Kosovske Mitrovice.

Takođe, lokalni izbori održavaju se i u Klokotu, opštini sa većinski srpskim stanovništvom, gde su u drugi krug ušli kandidat Srpske liste i GI SNS.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike