Status Kosmeta se ne dovodi u pitanje: Zašto se donosi novi Zakon o referendumu?

12.11.2021

19:30

0

Autor: Milan Ivanić

Zakon o referendumu, koji je donet 1994, nije bio usklađen sa Ustavom iz 2006. godine

Status Kosmeta se ne dovodi u pitanje: Zašto se donosi novi Zakon o referendumu?
Copyright Ilustracija/Foto: ATA images

Promenom Zakona o referendumu predviđa se ukidanje cenzusa prema kojem je uslov za uspešnost referenduma bila izlaznost većine građana sa biračkim pravom. Ovo znači da više neće biti potrebno da glasa više od 50 odsto upisanih birača kako bi se neki referendum smatrao punovažnim.

Dosadašnja praksa, zbog veoma zahtevnog uslova da većina građana sa pravom glasa izađe na glasanje, dovela je do toga da je referendum gotovo nemoguće sprovesti. Zbog toga je poslednji uspešan bio referendum radi potvrđivanja Ustava 2006, na koji je izašlo tek par procenata više od polovine glasača u Srbiji. Tada su građane na glasanje pozvali svi relevantni politički akteri, ali i Srpska pravoslavna crkva.

RTS printscreen
 

Neusklađenost Ustava i zakona

Kako navode pravnici, Zakon o referendumu, koji je donet 1994, nije bio usklađen sa Ustavom iz 2006. godine. Između ostalog, postoje razlike po pitanju ko može da predloži pokretanje postupka raspisivanja referenduma o bilo kojem pitanju. Iako su svi zakoni morali biti usklađeni dve godine posle donošenja Ustava, to se nije desilo, pa je ovo najstariji zakon koji je ostao neusklađen.

Dok je Ustavom predviđeno da je uslov za promenu Ustava koji usvoji Skupština taj da glasa većina od onih koji izađu na izbore, u zakonu piše da se odluka donosi većinom od ukupnog broja birača. U ovakvim slučajevima, kada postoji neusklađenost Ustava i zakona, primenjuje se odredba iz Ustava, tako da promena zakona nije bila neophodna zbog toga. Ipak, zakonom se regulišu i neke tehničke stvari vezane za sprovođenje referenduma, tako da je promena bila potrebna.

Kosmet se ne pominje

Promena Zakona o referendumu neke je navela da pomisle da je to uvod u promenu Ustava po pitanju Kosova i Metohije. Međutim, kako je profesor Ustavnog prava Slobodan Orlović objasnio za Sputnjik, niti su napisani amandmani za Kosovo, odnosno za preambulu, niti Odbor ili Radna grupa koja je to pisala zajedno sa Venecijanskom komisijom, može da izađe iz predloga ovlašćenog predlagača za promenu Ustava, a to je Vlada.

Tanjug/AP/Darko Vojinović
 

- Vlada nije navela nikakvo menjanje statusa Kosova i Metohije, već samo povećanja nezavisnosti sudstva i samostalnosti Tužilaštva – rekao je on.

To znači da promena Zakona o referendumu nema nikakve veze sa statusom južne srpske pokrajine, koja je prema Ustavu sastavni deo Republike Srbije.

Venecijanska komisija pozdravila odluku o promeni zakona

Podsetimo, Venecijanska komisija je pozdravila inicijativu srpskih vlasti za donošenje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kao deo nastojanja da se domaće zakonodavstvo uskladi sa međunarodnim standardima.

Profimedia
 

- Radi stabilnosti izbornog zakona, izmene i dopune osnovnih odredbi o referendumima trebalo bi da stupe na snagu pre isteka roka od godinu dana od njihovog usvajanja, jedino ako su usaglašene sa standardima evropskog izbornog nasleđa – navedeno je u hitnom mišljenju Venecijanske komisije o revidiranom nacrtu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi objavljenom na zvaničnom sajtu tog tela.

Dodaje se i da "promene moraju da budu stvarno implementirane pre nego što bude održan referendum".

Inače, ranije je Venecijanska komisija naš Ustav okategorisala kao previše čvrst zbog činjenice da se mnogo teže menja nego što je to slučaj u drugim zemljama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike