Decenija ekonomskog napretka: Novi Sad, kao i cela Vojvodina, doživeli ogroman privredni prosperitet

13.11.2021

10:20

0

Čak 29 velikih ivesticija koje su se u proteklih desetak godina slile u Novi Sad obezbedivši tako 11.500 novih radnih mesta

Decenija ekonomskog napretka: Novi Sad, kao i cela Vojvodina, doživeli ogroman privredni prosperitet
miloš vučević (19) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ekonomski bum Novog Sada se desio zbog uređenih institucija, pravne sigurnosti, stabilnosti ulaganja stranih investitora...

Čak 29 velikih ivesticija koje su se u proteklih desetak godina slile u Novi Sad obezbedivši tako 11.500 novih radnih mesta, najbolji su pokazatelj da su naša zemlja i Vojvodina kao njen neraskidiv deo, postale veoma atraktivne za strane ivesticije.

Ono što je specifično je da je Novi Sad podjednako privlačan i za kapital sa Istoka i onaj sa Zapada, iz Evrope, Azije i Sad…

Samo investicija nemačkog Kontinentala povećaće BDP Srbije za preko dva odsto.

Novih 11.500 novih radnih mesta u kompanijama i sa Zapada i sa Istoka

Statistika za koju stručnjaci ističu da je uvek neumoljiva ide u prilog ovoj tezi jer je budžet grada nikada nije bio veći, konkretno, dupliran je za proteklu deceniju, od kada je na čelu grada Miloš Vučević. 

Vučević je na prethodnim izborima po treći put izabran za gradonačelnika, što je prvi put u istoriji i po mnogima jedan je od najuspešnijih gradonačelnika.

Budžet rekordnih skoro 35 milijardi dinara, besplatni vrtići

Novi Sad je jedan od retkih gradova u Srbiji gde su vrtići potpuno besplatni.

I sam gradonačelnik je obraćajjući se svojim sugrađanima izjavio da je budžet je duplo puniji i da ove godine iznosi rekordnih 34,46 milijardu dinara.

On je naglasio da su  sramne optužbe bivšeg režima, a sadašnjeg dela opozicije da idemo u dužničko ropstvo

– Naš grad nalazi se na auto-putu a ne na nekim seoskim magistralnim putevima – kazao je Vučević.

Nema "šerifa" više da stopira investicije zbog "dela kolača"

Politikolog  dr Jelena Vukoičić ocenjuje da je prekinuta praksa da šerif stopira posao jer nije dobio deo kolača i da zato Novi Sad i Vojvodina u celini tako napreduju.

Ona ističe da se investicioni bum u proteklih desetak godina desio zbog sigurnih instiitucija sistema ali  povoljnih ekonomskih i političkih prilika.

–Ranije je bilo mnogo korupcije i bukvalno se dešavalo da neki lokalni šerif stopira investiciju jer nije dobio svoj deo kolača, što je nedopustivo! Za razliku od pređašnjih vremena, danas je nezamislivo da se takve stvari dešavaju, jer svako ko bi pokušao nešto tako imao bi problem sa vrhom države.

 

 

Takođe, osim pravne sigurnosti njihovog kapitala, razlog više zbog koga se investitori odlučuju za našu zemlju jeste i razvijena infrastrukturna mreža. Prioritet su im brze saobraćajnice, jer niko neće doći tamo gde nema autoputeva. Privlače ih i olakšane i pojednostavljene procedure otvarnja firmi i uopšte poslovanja kod nas – uverena je dr Vukoičić.
Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kazao je da Srbiju vide sve više kao državu koja nudu viskoobrazovni kadar a ne kao rezervoar jeftine radne snage.

– To su kvalitetni ljudi, stručnjaci u svojim oblastima koji su dobro plaćeni. Drago mi je što smo kao država ušli u novu fazu i što nove investicije motivišu mlade ljude da se zapošljavaju i da ostanu u zemlji – navodi.
Stanković.

Predvidiva poslovna klima
 
On je saglasan sa opažanjem da je u našoj zemlji i Vojvodini kao njenom delu, sve više stranih investitora.

– Nekoliko faktora je doprinelo tome: predvidiva i stabilna poslovna klima zasnovana na poštovanju zakona, pozitivni pravni propisi, kvalitetna radna snaga, manji troškovi za pokretanje biznisa i konačno dobra reputacija. Ta pozitivna priča oko Vojvodine  i Novog Sada upravo je kombinacija navedenih faktora. Ne treba zaboraviti i još jedno pravilo – da ništa ne uspeva tako dobro kao uspeh. Prevedeno na teren Novog Sada, jedna investicija privlači drugu, pa treću. Kada uđete u taj pozitivni niz, stvari idu spontano – ističe Stanković.

Američki milijarder kupio IT firmu iz Novog Sada  – srpska Silicijumska dolina

Za političkog analitičara Branka Raduna jedna od prednosti Novog Sada je i u tome što se percipira kao regionalni IT centar.

– Novi Sad je repoznat u svetu kao grad koji je iznedrio mnoge stručne kadrove u IT sektoru. Kada je jedan američki milijarder iz Kalifornije kupio IT firmu u Novom Sadu, naveo je šta ga je sve opredelilo da svoj biznis preseli ovde. Bili su to niski troškovi života, a opet činjenjica da je Novi Sad dovoljno veliki grad koji ima sve sadržaje koji su potrebni – univerzitetski je centar, ima ima bogat kulturni život i mnoštvo sportskih dešavanja. Pravna sigurnost je takođe nešto što visoko vrednuju, jer im je bitno da je njihov kapital ovde siguran – kaže Radun

Tako je tokom protekle decenije, Novi Sad je uspeo da se čvrsto pozicionira među najznačajnijim investicionim destinacijama u ovom delu Evrope i to, najpre, za moderne tehnologije. To potvrđuje prisustvo brojnih IT kompanija koje uspešno posluju u Novom Sadu i zapošljavaju veliki broj naših inženjera i stručnjaka

Statistika pokazala – pad nezaposlenosti 54 odsto

Ako pogledamo podatke, broj nezaposlenih u Novom Sadu od 2012. do 2019. godine, pao je sa 29,8 na 13,9 hiljada, što predstavlja pad od 54 odsto. Kreditini rejting Novi Sad raste i sve to dovelo je do toga da u Srpsku Atinu pristižu najveća svetska imena sa intenzivnim investicijama.

Dugačak je niz svetskih kompanija koje posluju u Novom Sadu. To su NIDEK – Japan – vrednost investicije 100 miliona evra, nekoliko stotina radnih mesta, BERI KALEBO – Švajcarska – fabrika čokolade – izvozno orijentisana, KONTINENTAL – Nemačka, dve investicije vredne 140 miliona evra , u razvojnom centru trenutno radi 600 inženjera, ŠNAJDER ELEKTRIK – Francuska – zapošljava preko 1000 radnika, APTIV – multinacionalna kompanija zapošljava 600 radika, LIR – Američka kompanija – autoindustrija.

Šta je sve završeno

Grad Novi Sad je, takođe, u protekloj deceniji završio stanove za izbeglice,
za pripadnike službi bezbednosti..Završen je novi Žešeljev most, Dom zdravlja  je rekonstrisan posle 40 godina, što je 9294 metra kvadrata gde rade 362 zdravstvena   radnika
Koncertna dvorana  je završena, u okviru Muzičke I baletske škole , od 15.000 kvadrata.

Izgradnjena su četiri nova vrtića

Planirani projekti

Novi most, kako je planirano, počeće da se gradi do kraja godine, Pešačko – biciklistička staza preko Dunavskog mosta takođe, a planirana je izgradnja još dva doma zdravlja, kao i prečistač otpadnih voda.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Alo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike