Ko je bio Muamer Zukorlić: Studirao u Alžiru i Libanu, nekadašnji glavni muftija

06.11.2021

13:34

0

Autor: 24sedam

Iza sebe je ostavio sedmoro dece i isto toliko unučadi

Ko je bio Muamer Zukorlić: Studirao u Alžiru i Libanu, nekadašnji glavni muftija
zukorlic_katar_01072021_0002 - Copyright ATAImages/ A.A.

Lider stranke Pravda i pomirenje i bivši muftija Muamer Zukorlić preminuo je iznenada u 51. godini u Novom Pazaru.

Rođen je u selu Orlje u opštini Tutin. Školovao se u Ribarićima i Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka. Zatim upisuje Islamski fakultet u Alžiru gde je i diplomirao 1993. godine.

Od nove školske godine postaje profesor Medrese u Novom Pazaru. Postdiplomske studije završio je u Libanu. Za prvog predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je iste godine njegovim osnivanjem, da bi na toj funkciji bio do početka 2016, kada zbog ulaska u politiku najpre zamrzava funkciju, a potom se i povlači sa nje.

Uporedo sa funkcijom predsednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je "vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima“. 

Kandidovao se na predsedničkim izborima 2012. godine i osvojio 54.492 (1,39 odsto) glasova. 

Pred vanredne parlamentarne izbore 2016. godine, najpre se privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice. Ubrzo je podneo i ostavku na tu funkciju i raspoređen je na radno mesto savetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji. 

U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), sa ciljem da proširi svoje delovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji.

Za predsednika SPP izabran je Muamer Zukorlić.

Iza sebe je ostavio dve žene, koje žive odvojeno, sedmoro dece i isto toliko unučadi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike